Bestuur van AbvaKabo onder vuur

Het bestuur van AbvaKabo FNV, met 350.000 leden de op een na grootste vakbond binnen de FNV, ligt onder vuur. Een deel van de achterban is het niet eens is met de koers en doet een greep naar de macht.

De aanval op het bestuur van AbvaKabo FNV komt van twee kanten. Enerzijds is er een groep leden (‘de Kloofdichters’) die het onbezoldigde hoofdbestuur van de vakbond wil overnemen. Anderzijds hebben vier vakbondsleden zich kandidaat gesteld voor alle posities in het dagelijkse bestuur. Beide groepen stellen zich officieel kandidaat tijdens het bondscongres op 19 en 20 mei. Hun voornaamste kritiek: de koers van het huidige bestuur staat te ver af van wat de leden willen. „Het bestuur stopt nu te veel tijd en geld in allerlei marketingprojecten, maar moet meer met de leden praten en zich hard maken voor betere arbeidsvoorwaarden”, zegt Lot van Baaren, één van de ‘kloofdichters’ en in die hoedanigheid kandidaat voor het hoofdbestuur. Volgens Van Baaren hebben de leden genoeg van „het polderen van het bestuur” als het gaat om omstreden zaken als de verhoging van de AOW-leeftijd en de markwerking in de zorg.

Edith Snoey, de huidige voorzitter van AbvaKabo FNV, maakt zich grote zorgen over deze greep naar de macht. „Dit komt hard aan. Ik heb de afgelopen jaren hard mijn best gedaan om te zorgen dat het beter gaat met onze bond. Dit voelt als stank voor dank.” De motieven van de ‘coupplegers’ zijn haar niet helemaal duidelijk, zegt ze. „Gaat het ze om de inhoud, of gaat het ze om de macht?”

De nieuwe kandidaat voor het voorzitterschap, Jan Willem Dieten, momenteel eerste onderhandelaar voor de rijksambtenaren, wil vooral „andere accenten leggen”. „We hebben bedenkingen tegen de huidige koers”, zegt hij. Welke bedenkingen dat zijn, wil hij niet verder toelichten. In een pamflet dat de kandidaten via Twitter verspreiden, stellen zij vooral vragen: „Maken managers de dienst uit of de leden met de bestuurders?” Volgens Snoey is het voor het eerst dat er zo’n grote machtsovername wordt gepland binnen AbvaKabo. Zij wil snel in gesprek met haar opponenten. „Voor je het weet wordt dit een onoverbrugbare kloof. Aan mij als voorzitter de taak om de bond bij elkaar te houden. We moeten voorkomen dat dit misgaat.”