Belgische politie arresteert Koerden

De Belgische politie heeft gisteren 22 mensen aangehouden die worden verdacht van illegale activiteiten voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Zo’n 300 agenten deden invallen op verschillende adressen in Brussel, Antwerpen, Namen, Charleroi, Verviers en Denderleeuw.

De verdachten zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan het ronselen van minderjarigen voor trainingskampen in Griekenland en Irak en het vervalsen van documenten. De politie nam ook geld in beslag.

Bij de Koerdische satellietzender Roj-TV in Denderleeuw raakten politieagenten slaags met Koerdische demonstranten. Nadat bekend was geworden dat de politie was binnengevallen bij de zender, kwamen Koerdische demonstranten naar het gebouw van Roj-TV. Bij de schermutselingen die daarop uitbraken werd onder meer een waterkanon ingezet. Vier personen raakten gewond, onder wie een politieagente die met verwondingen naar het ziekenhuis werd gebracht

Van de 22 personen die gisteren werden opgepakt, zijn er veertien vanmorgen weer vrijgelaten. De andere acht zitten nog vast.

De Turkse autoriteiten bedankten de Belgen voor de operatie. „Het is goed om te zien dat België handelt in lijn met zijn internationale verplichtingen in de strijd tegen het terrorisme”, zei Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken op een persconferentie.

De namen van de arrestanten zijn niet bekendgemaakt. Volgens het Belgische persbureau Belga zouden twee vooraanstaande PKK-leden zijn aangehouden. Volgens De Standaard gaat het onder anderen om Remzi Kartal, een lid van het Koerdische parlement in ballingschap dat is gevestigd in de Brusselse gemeente Sint-Gillis.

De PKK wordt door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien als een terroristische organisatie.