Zalm: producten DSB waren in orde

Gerrit Zalm vindt niet dat de producten waarmee de failliete DSB Bank groot werd moreel verwerpelijk waren. „Die provisies werden overal gevraagd. Dat is nou eenmaal de prijsvorming in de vrije markteconomie. Wie weet hoe hoog de provisie is die de schoenenboer verdient? Die heeft waarschijnlijk ook een provisie van 60 procent.”

Wel heeft Zalm in zijn periode als financieel directeur bij DSB Bank geprobeerd de bank minder afhankelijk te maken van de provisies die verdiend werden met de verkoop van verzekeringen. Maar dat deed hij omdat dat volgens hem voor de toekomst van de bank beter was.

Dat zegt de voormalig bestuurder van DSB Bank en de huidige ABN Amro-topman in een interview met deze krant. Zalm reageert in het interview op het oordeel van de toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank over zijn betrouwbaarheid en deskundigheid als bestuurder in de financiële sector, dat deze week werd gepubliceerd.

Zalm vindt dat zijn reputatie als financieel bestuurder nu gezuiverd is omdat DNB oordeelde dat hij voldoet aan de eisen van deskundigheid om bankbestuurder te zijn. Zijn periode bij DSB Bank is voor hem nu afgesloten.

DSB Bank werd groot door de verkoop van leningen in combinatie met verzekeringen, maar deze koppelverkoop maakte de bank ook omstreden. Aan klanten werd vaak een verzekering verkocht die ze helemaal niet nodig hadden. Voor de verkoop van die verzekeringen ontving DSB Bank hoge provisies. Zalm zegt nu dat hij die hoge provisies niet moreel verwerpelijk vindt. Het belangrijkste is volgens hem goede voorlichting aan de klant.

Interview Zalm: pagina 17