Zalm: DSB-producten moreel niet verwerpelijk

Gerrit Zalm vindt niet dat de producten waarmee de failliete DSB Bank groot werd moreel verwerpelijk waren. Wel heeft hij in zijn periode als financieel directeur bij de de DSB Bank geprobeerd de bank minder afhankelijk te maken van de provisies die verdiend werden met de verkoop van verzekeringen. Maar dat deed hij omdat dat volgens hem voor de toekomst van de bank beter was.

Dat zegt de voormalig bestuurder van de DSB Bank en huidig ABN Amro-topman. Zalm reageert daarmee op het oordeel van de toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank over zijn betrouwbaarheid en deskundigheid als bestuurder in de financiële sector dat deze week werd gepubliceerd.

Zalm vindt dat zijn reputatie als financieel bestuurder gezuiverd is nu DNB geoordeeld heeft dat hij voldoet aan de eisen van deskundigheid om bankbestuurder te zijn. Zijn periode bij de DSB Bank is voor hem nu afgesloten. „Ik ben er klaar mee.”

De DSB Bank werd groot door de verkoop van leningen in combinatie met verzekeringen, maar deze koppelverkoop maakte de bank ook omstreden. Aan klanten werd vaak een verzekering verkocht die ze helemaal niet nodig hadden. Voor de verkoop van die verzekeringen ontving de DSB Bank hoge provisies. In de afgelopen tien jaar verkocht de bank voor 875 miljoen euro aan koopsommen. De bank verdiende daar 422 miljoen euro mee, een gemiddelde provisie van bijna 50 procent.

Zalm zegt nu dat hij die hoge provisies niet moreel verwerpelijk vindt. „Die provisies werden overal gevraagd. Dat is nou eenmaal de prijsvorming in de vrije markteconomie. Wie weet hoe hoog de provisie is die de schoenenboer verdient? Die heeft waarschijnlijk ook een provisie van 60 procent.”

Zalm heeft in zijn periode als financieel directeur in 2008 de bank minder afhankelijk gemaakt van de inkomsten van de provisies, omdat hij dacht dit model niet lang meer zou werken. Vanaf dit jaar moeten banken en verzekeraars laten zien hoe groot de provisie is die een klant betaalt bij een verzekering of financieel product.

    • Tom Kreling
    • Heleen de Graaf