Winst voor PVV, D66, GroenLinks

In Almere wordt na het sluiten van de stembureaus om 21.00 uur een stembus geleegd. Foto Maarten Hartman Nederland, Almere, 3-3-2010. Gemeenteraadsverkiezingen. Medewerkers van het stembureau in het Gemeentehuis legen om 21.00 uur de stembus. een medewerkster duikt in de stembus om de laatste stemformulieren eruit halen. Foto Maarten Hartman

CDA en SP zijn de grote verliezers geworden van de gemeenteraadsverkiezingen, op basis van de peilingen en uitslagen gisteravond rond 23.00 uur. Ook de PvdA verloor honderden raadszetels, maar beperkte het verlies ten opzichte van de peilingen van de afgelopen maanden. Grote winnaar is de PVV van Wilders die zowel in Den Haag als Almere een machtsfactor van belang werd. Ook D66 en GroenLinks boekten een goed verkiezingsresultaat.

De opkomst van de gisteren gehouden gemeenteraadsverkiezingen was circa 56 procent. Dat voorspelde onderzoeksbureau Synovate twee uur na het sluiten van de stembussen. Dit is twee procent minder dan de uiteindelijk opkomst vier jaar geleden. Vóór de val van het kabinet verwachtte BMC een historisch lage opkomst van ongeveer 45 procent. Hoog is de opkomst nog steeds niet. Sinds 1990 komt bij de raadsverkiezingen gemiddeld 60 procent van de stemgerechtigden stemmen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er vandaag 200.000 mensen niet hebben kunnen stemmen, omdat zij geen geldig legitimatiebewijs bezitten. Het gaat vooral om ouderen van wie het identiteitsbewijs verlopen is. Ook bleek dat enkele kiezers met een dubbele nationaliteit het paspoort van hun land van herkomst bij zich hadden.

Als er gisteren verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn geweest, was de PVV van Geert Wilders de grote winnaar geworden met 24 zetels, vijftien meer dan hij nu in de Kamer heeft. Dit blijkt uit een peiling van Synovate. Volgens die peiling blijft het CDA met 29 zetels de grootste partij, op de voet gevolgd door de PvdA met 27 zetels. D66 staat onveranderd op winst met vijftien zetels. En GroenLinks steeg van zeven naar twaalf. De SP die nu met 25 zetels in de Kamer zit, kwam in de peiling op veertien zetels uit.

Vier jaar geleden was de PvdA de grote winnaar. De partij kreeg er 900 raadszetels bij, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2002. Tot enkele weken geleden voorspelden de peilingen voor vandaag een halvering van de PvdA. De val van het kabinet lijkt goed te hebben uitgepakt voor de sociaal-democraten. Het CDA deed het in 2006 slecht. De partij verloor toen 4 procent ten opzichte van 2002. Fractieleider Pieter van Geel (CDA) zei blij te zijn dat zijn partij de grootste blijft. Partijvoorzitter Lilianne Ploumen (PvdA) wees op het belang van de campagne voor de verkiezingen van 9 juni. Zij verwacht dat de partij de stijgende trend nu door zal zetten. Agnes Kant van de SP zei „niet blij” te zijn met de uitslag, maar zij verwacht veel goed te maken in de komende campagne. D66-leider Alexander Pechtold was uitgelaten. „We zijn van heel ver gekomen. We zijn vervijfvoudigd.” Wilders zei gisteravond in Almere dat de landelijke campagne is begonnen.