Wetenschap kort

IJsbeer evolueerde snel en kort geleden uit bruine beer

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De ijsbeer is een jonge diersoort. Hij is minder dan 200.000 jaar geleden geëvolueerd uit de bruine beer. Dat blijkt uit DNA dat is gewonnen uit een uitzonderlijk, oeroud ijsbeerfossiel. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences (Early Edition). Van ijsberen zijn nauwelijks fossielen bekend doordat de kadavers meestal in zee belanden. Het fossiel dat nu geanalyseerd is, is veruit het oudst: een 120.000 jaar oude onderkaak die opgegraven is op Spitsbergen. Uit een hoektand in de kaak kon, ondanks de grote ouderdom van het fossiel, nog DNA gewonnen worden. Door het DNA te vergelijken met dat van moderne ijsberen en bruine beren wisten de Scandinavische en Amerikaanse biologen beter dan voorheen te bepalen wanneer de ijsbeer is ontstaan. De nieuwe analyse wijst op recente evolutie. Misschien 190.000, maar waarschijnlijk pas 150.000 jaar geleden splitste de ijsbeer zich af van de bruine beer. Dat betekent dat de ontwikkeling van de ijsbeer heel snel is gegaan. „Het fossiel is duidelijk een ijsbeer, geen mix van de twee soorten”, zegt onderzoeker Charlotte Lindqvist van de University at Buffalo.

Rauwe groente lijkt goed tegen beroerte

WAGENINGEN. Het eten van bijna drie ons rauwe groente en fruit per dag vermindert het risico op het krijgen van een beroerte met ruim eenderde. Als de groenten worden gekookt of het fruit wordt bewerkt, is er geen positief effect op het voorkomen van beroertes. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Linda Oude Griep van de Universiteit Wageningen. De resultaten zou zij vannacht (Nederlandse tijd) presenteren op een congres in San Francisco. Oude Griep deed haar onderzoek op basis van gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft verzameld. Tien jaar lang werden ruim 20.000 mannen en vrouwen gevolgd. Een deel van hen at dagelijks veel ongekookte groente en vers fruit. Ze heeft niet onderzocht of bepaalde groentes beter zijn om te eten of niet. (ANP)

EU-geld voor vaccin tegen tropische ziekte

LEIDEN. Onderzoekers onder leiding van twee parasitologen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen bijna 4 miljoen euro van de Europese Unie voor onderzoek naar een vaccin tegen de tropische infectieziekte schistosomiasis. Dat maakte het LUMC gisteren bekend. Schistosomiasis is een parasitaire worminfectie waaraan wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen lijden. Vooral in Afrika komt de aandoening veelvuldig voor. (ANP)

Vrouw die aankomt krijgt zware baby

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Vrouwen die tijdens de zwangerschap meer dan 14 kilo aankomen, hebben meer kans op een kind met een hoog geboortegewicht. Dat verhoogt weer de kans dat het kind later overgewicht krijgt. Dat concludeert Carianne L’Abée, die 10 maart promoveert bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.