'Wat ik doe is pure onvrede'

Vier jaar geleden was de opkomst in Almere 47,9 procent. Dit jaar lijken er veel meer mensen naar de stembus te zijn gegaan.

Dagje stemmen in Almere.

Stemmen in Den Haag met een PVV-jas Foto Roel Rozenburg Den Haag : 3 maart 2010 Gemeenteraadsverkiezingen. PVV-ers brengen hun stem uit. foto © Roel Rozenburg

Kruidenwijk, 9.20 uur

Het is rustig in stembureau 25, in een klaslokaal van de islamitische Al-imanschool. Ongeveer zestig buurtbewoners zijn al komen stemmen, vooral ouderen. Bij een kleine steekproef op het schoolplein blijken GroenLinks en de PVV het populairst.

Mevrouw Schreuder (70) stemde bij de vorige verkiezingen nog op de lokale „bejaardenpartij”. Nu kiest ze PVV, lijst elf, „vanwege de toestanden met jongelui die overlast veroorzaken”. „Dat wordt met de mantel der liefde bedekt en daar heb ik een hekel aan.” Fransiscus Schuuring (81) en zijn vrouw kiezen eveneens voor de PVV. Als ze naar binnengaan rijdt net een man in een scootmobiel naar buiten. „Heb je je plicht goed gedaan?”, roept Schuuring. „Lijst elf he”, roepen ze allemaal tegelijk en lachen. Tegen de rottigheid, legt Schuuring uit. „Wat ik doe is pure onvrede.”

Ook het echtpaar Scherer is ontevreden, maar uit dat met een stem op GroenLinks. „Traditie”, verklaart hij. „Ik kom uit een links nest.” Zijn klacht is dat de gemeente de wijken laat verpauperen „ter meerdere glorie van het stadshart”.

Almere Stad, 11.34 uur

Op de zonnige markt in het stadscentrum ruikt het naar de notenkraam. Het is druk, met een gemêleerd publiek. Ziekenverzorgende Gladys Meijer (46), van Surinaamse afkomst, draagt een grijze muts met een stoffen roos op de zijkant. Ze gaat PvdA stemmen, omdat ze dat al haar hele leven doet, en haar ouders ook. Ze is het over sommige dingen ook eens met PVV-leider Wilders, zoals een boerkaverbod. „Ik wil wel het gezicht kunnen zien.” Maar het stoot haar af dat hij zo hamert op hoofddoekjes. „Je moet iedereen in zijn waarde laten, vind ik.”

Magda Jansen (59), geboren op Curaçao, stemt SP omdat haar dochter heeft gezegd dat ze dat moet doen. „Zij leest al die dingen”, zegt ze vaag. De 36-jarige Rachida Moukrite mag dit jaar voor het eerst stemmen, vertelt ze in gebrekkig Nederlands. Ze heeft pas sinds kort een Nederlands paspoort. Ze heeft op de PvdA gestemd. „Is een goede partij.”

Student bedrijfskunde Michael Sollé (21), met getinte zonnebril, heeft nog niet gestemd en gaat dat ook niet doen. „Ik weet alleen dat ik Wilders niet wil. Die extremistische uitspattingen, daar hou ik niet van.” Maar de lokale politici kent hij niet en hij wil niet stemmen op iemand die hij niet kent. „Ik stem het liefst op een charismatisch persoon. Als Halsema mee had gedaan had ik daar wel op gestemd.”

Filmwijk, 14.56 uur

In de Filmwijk is elk huizenblok anders. Groen, blauw of geel, ronde daken of vierkante blokkendozen. Henk van Huissteden (69) woont er bijna twaalf jaar en is op weg naar de brievenbus. Stemmen? „Misschien helaas, maar het wordt Wilders.” Hij zegt er helaas bij, omdat je het bijna niet mag zeggen, vindt Van Huissteden. „Alsof je op de NSB stemt.”

Hij noemt zijn keuze een proteststem. „Ik geef Wilders en de PVV een paar maanden. Maar ik vind dat er harder moet worden opgetreden tegen de jeugd.” Hij wijst naar zijn huis. „Daar hebben ze de buitenlamp van de muur gesloopt en mijn motor omgegooid.”

Het huis Van Huissteden ligt vlak bij het Weerwater, een grote plas met groen eromheen. „Toen we hier introkken riep mijn zoon ‘Het lijkt wel Beverly Hills’”Alleen die hondenpoep, daar zouden ze hogere boetes voor mogen geven, vindt Huissteden. Een buurman komt net de deur uit om de hond uit te laten. Hij aait de Friese stabij.

Stedenwijk, 15.35 uur

Op het Clarence Seedorfplein houdt sportleraar Joël de Bruijn (37) toezicht op groepjes leerlingen die aan het voet- en basketballen zijn. Hij heeft eerder op de dag twee keer gestemd op de ChristenUnie, voor zichzelf en voor zijn vrouw, hoewel hij via de Stemwijzer uitkwam bij de Moslimpartij. „Maar ik vind bijvoorbeeld niet dat er heel veel moskeeën gebouwd moeten worden.” Belangrijk bij de CU vindt hij de nadruk op sociale cohesie, jongerenwerk en onderwijs.

De Bruijn geeft les op de openbare scholengemeenschap Echnaton, even verderop aan de overkant van de busbaan. ’s Ochtends sprak hij op de gang drie jongens, PVV-sympathisanten, die de klas uit waren gestuurd omdat ze iets hadden gezegd als ‘dat Marokkanentuig moet gewoon weg’. „Daar moesten ze van de juf maar eens samen over nadenken.” Terecht vindt hij. De school is qua samenstelling 50/50, die jongens moeten wel nadenken over wat ze zeggen.”

Almere Stad, 16.12 uur

De zusjes Spruijt (23) en (25) zijn in het nieuw stadscentrum aan het winkelen. Beiden zijn geboren en getogen in Almere, maar de jongste (Ilse, danseres) is als enige van haar familie uit de stad vertrokken. Zij woont in Amsterdam en heeft PvdA gestemd omdat ze wil dat de Noord-Zuidlijn wordt afgemaakt.

Suzanne Spruijt is ondernemer, ze heeft een atelier voor historische kleding. Ze heeft nog niet gestemd en twijfelt tussen de SP en GroenLinks. „Ik ben altijd meer van de linkse kant geweest.” Ze vindt vooral de „tolerantie naar immigranten toe” belangrijk. „En je wilt niet dat Geert Wilders komt!”, roept haar zus tussendoor. „En omdat ik het liefst de PVV ten onder zie gaan”, geeft Suzanne toe. Daarom stemt ze dit keer ook geen PvdA. „GroenLinks zet net wat meer tegenwicht tegenover zo’n rechtse partij.”

Stadhuis, 17.36 uur

De rij bij de stemtafel op het Stadhuis is dertien mensen lang. Achteraan staat Boy Ligtenberg (25), student communicatie uit Almere Poort. Vanavond gaat hij bij zijn moeder in het centrum eten, maar niet voordat hij zijn stem aan ‘de onderwijspartij’ van Nederland heeft gegeven. „Ik kijk voornamelijk naar de landelijke politiek en daar vind ik D66 de sterkste koers varen.”

Maar als starter op de woningmarkt heeft hij ook een lokaal belang. Hij wil van een huurhuis naar een koophuis, maar kan geen betaalbare woning vinden. Tien minuten later gaat hij het stemhokje in.

    • Joke Mat