TTT - aflevering 5

In de rubriek Toros, Tonterías y Terrorismo (hier uitleg) deze keer: Toros: Het regioparlement van Catalonië is deze week begonnen met de inhoudelijke behandeling van een burgerinitiatief om stierenvechten te verbieden. Onder anderen stierenvechters, dierenactivisten, wetenschappers en schrijvers verschenen voor een parlementaire commissie om hun mening geven. De voorstanders van het gevecht minimaliseerden vanzelfsprekend het

TTT In de rubriek Toros, Tonterías y Terrorismo (hier uitleg) deze keer:

Toros: Het regioparlement van Catalonië is deze week begonnen met de inhoudelijke behandeling van een burgerinitiatief om stierenvechten te verbieden. Onder anderen stierenvechters, dierenactivisten, wetenschappers en schrijvers verschenen voor een parlementaire commissie om hun mening geven. De voorstanders van het gevecht minimaliseerden vanzelfsprekend het lijden van de dieren. Zij hadden het liever over de vrijheid van het individu en de schoonheid van een goed uitgevoerd gevecht. Ook stelden enkelen van hen dat het verbod is ingegeven door nationalistisch-catalaanse motieven. Een tegenstander van de corridas, de filosoof Jesús Mosterín, noemde dit onterecht: het fenomeen ,,is Spaans noch Catalaans”. Ook in Engeland, stelde hij, werd bijvoorbeeld lang met stieren gevochten, maar daar werd nadat de Verlichting haar intrede deed ,,aan sommige wreedheden een einde gemaakt”.

Tonterías: Kroonprinses Letizia was deze week voor het eerst zonder haar man op reis. Helemaal alleen reisde ze naar Berlijn. Waarom? Felipe was in Uruguay bij de inauguratie van de nieuwe president Mujica. Letizia wilde graag de uitreiking bijwonen van een prijs voor wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame ziekten bijwonen, een van de thema’s waarvoor ze zich inzet als prinses. Terwijl sommige Duitse bladen zich verwonderden over haar slanke figuur, nemen in Spanje de roddels weer eens toe dat ze zwanger zou zijn van de derde.

Terrorismo: Dat de ETA samenwerkt met de Colombiaanse guerrillagroep FARC was bekend. Dat de FARC in buurland Venezuela een handige uitvalsbasis en in de Venezolaanse president Chávez een ideologische bondgenoot heeft gevonden, eveneens. Maar volgens een Spaanse onderzoeksrechter is hier een bijzondere driehoeksverhouding uit ontstaan. De FARC, zo maakte hij bekend, zou met de ETA hebben willen samenwerken om hoge Colombiaanse regeringsfunctionarissen te vermoorden, tijdens bezoeken aan Spanje. Een ETA-lid in Venezuela, die enige tijd voor Chávez werkte, zou in dit complot een belangrijke rol hebben gespeeld.
Voor de Spaanse regering reden om Caracas om opheldering te vragen. Waarna Chávez nu al dagenlang uitvaart tegen de oude koloniale macht. De Colombiaanse beschuldigingen dat Venezuela de FARC actief steunt, bleven tot nu toe grotendeels onbewezen. Het voornaamste ‘bewijsmateriaal’, afkomstig van laptops die zouden zijn buitgemaakt bij een Colombiaanse luchtaanval op een FARC-kampement in Ecuador, is namelijk alles behalve onomstreden. Alleen al daarom zou het interessant zijn als een Spaanse rechter zich binnenkort over dit materiaal zou buigen.

    • Merijn de Waal