Strenge controle op verbod tot roken in horeca hervat

Het rookverbod in kleine cafés wordt weer streng gecontroleerd. Sinds enkele dagen controleert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) of de cafés zonder personeel zich houden aan het rookverbod.

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft daarvoor opdracht gegeven. Een woordvoerder van de VWA bevestigt dat afgelopen weekend is begonnen met de controles. De instelling heeft 260 controleurs die vooral de voedselhygiëne en het rookverbod in de horeca in de gaten houden. De VWA bezocht de afgelopen dagen tientallen cafés. Niet duidelijk is hoeveel boetes zijn uitgedeeld.

Vorige week vernietigde de Hoge Raad arresten van de gerechtshoven in Den Bosch en Leeuwarden, die twee cafés die het rookverbod negeerden vrijspraken. Die rechters vonden de Tabakswet onduidelijk, maar de Hoge Raad verwierp dit. Na de vrijspraken door de gerechtshoven, afgelopen voorjaar, had Klink de controle op het rookverbod in cafés zonder personeel opgeschort.

Klink twijfelde vorige week na de uitspraak van de Hoge Raad of hij de controles weer moest invoeren. Een reden daarvoor is dat hij onderzoek laat doen naar alternatieve methoden om de lucht in kleine cafés te zuiveren. Dat onderzoek is volgende maand klaar. Bovendien heeft de Hoge Raad de kwestie verwezen naar het hof in Arnhem. Dat doet nog dit jaar een nieuwe uitspraak over het rookverbod in de twee cafés. Volgens de verdediging kan het Arnhemse hof nog om andere redenen roken in kleine cafés toestaan.

Het volledige rookverbod voor de horeca werd in juli 2008 van kracht. Kleine cafés verzetten zich van meet af aan. Overtreding van het verbod kost de eigenaar van de horecagelegenheid de eerste keer 300 euro boete. Bij herhaling verdubbelt dat bedrag telkens.

Achtergronden op nrc.nl/ rookverbod

    • Frits Baltesen