stemmen was zo simpel nog niet...

Rozendaal had dit jaar als eerste alle stemmen geteld (23 minuten). Vlieland werd tweede (28 minuten). Traditioneel houden de gemeenten Schiermonnikoog en Renswoude een wedstrijdje stemmen tellen.

Het kleinste stembureau was de woonkamer van de familie Westhoff in het Overijsselse Marle. Daar hebben 48 van de 52 stemgerechtigden hun stem uitgebracht.

In Den Haag protesteerden ruim honderd mensen met hoofddoekjes tegen de wens van de PVV om het dragen van hoofddoekjes te verbieden in openbare gebouwen.

Volgens de website Stemwijzer hebben tot het sluiten van de stembussen 1.139.248 mensen gebruik gemaakt van de stemhulp. Dat is een record.

In Kerkrade stuurde lijsttrekker Will Terpstra van Gemeentebelangen 3.000 kiezers een sms met de vraag om op hem te stemmen. Veel ontvangers dienden daarop een klacht in bij de gemeente. Terpstra zegt de telefoonnummers uit openbare bronnen en via vrienden en familie te hebben verkregen.

Ook de Nijmeegse hoogleraar politieke theorie Marcel Wissenburg klaagt over privacyschending. Volgens hem wordt in alle stemlokalen de Kieswet geschonden. Omdat er geen gordijnen voor de kieshokjes hangen, zou het stemgeheim niet zijn gewaarborgd.

De gemeente Rotterdam heeft Stadstoezicht ingezet bij stembureaus in de deelgemeente Feijenoord na meldingen dat meerdere mensen in een stemhokje stonden.

In Bussum wisten veel kiezers niet dat de verkiezingen daar waren uitgesteld tot 24 november . De gemeente moest extra personeel inhuren om alle klachtentelefoontjes te beantwoorden. Kiezers die toch naar de stembus wilden konden naar ‘anti-fusiestembureaus’ om een petitie te tekenen tegen het samenvoegen van de gemeente met Muiden, Naarden en Weesp.

Bron: ANP