Smit: hogere marge ondanks recessie

Sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale zag door de recessie zijn omzet afgelopen jaar met 15 procent dalen tot 595 miljoen euro. Het concern wist echter een hoger bedrijfsresultaat te realiseren: 179 miljoen euro, 3 miljoen hoger dan in het recordjaar 2008.

„Een bewijs dat onze strategie werkt”, aldus bestuursvoorzitter Ben Vree vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij zei te verwachten dat Smit die strategie kan doorzetten, ook na overname door baggeraar Boskalis die afgelopen maand een openbaar bod uitbracht op de maritieme dienstverlener van 62,75 euro per aandeel. „Dit is geen fusie uit kostenoverwegingen”, zei Vree. „We mikken op verdere overnames om ons marktaandeel te versterken.”

De divisie havensleepdiensten van Smit – goed voor een kwart van de activiteiten – kromp in 2009 met 30 miljoen tot 156 miljoen euro. Door een deel van de vloot uit de havens van Rotterdam, Antwerpen en Liverpool te verplaatsen naar het Verre Oosten en de Baltische staten, wist het concern zijn winstgevendheid echter op peil te houden.

Ook op het vlak van bergings- en transportdiensten en het inschakelen van zware liftplatformen zag het beursgenoteerde concern, dat 3.600 mensen telt, zijn omzet dalen. De enige afdeling die groeide, was die van de terminaldiensten: de omzet steeg er met 25 procent.

De nettowinst van Smit stabiliseerde op 103 miljoen euro, dankzij 14 miljoen euro aan eenmalige opbrengsten. Op 16 maart spreken de aandeelhouders van Smit zich uit over de overname door Boskalis. De fusie gaat door als 75 procent de overname goedkeurt.