Skinput: gebruik je eigen huid als aanraakscherm

Het klinkt als een redelijk briljant idee. Ontwerp een meetapparaat dat trillingen op je huid kan waarnemen en registeren. Deze bioakoestische detector herkent patronen als je met je vingers op je onderarm tikt. Een tikje bij de armholte klinkt immers anders dan een tikje bij de pols. Vertaal die tikjes in impulsen om een apparaat aan te sturen en voilà, je kunt je huid gebruiken als een aanraakscherm, net zoals dat van een moderne telefoon. De naam is al even briljant: Skinput -  input via de huid.

Door Skinput te combineren met een kleine projector kun je telefoonnummers intypen op de palm van je hand, of scroll op je onderarm door een adressenlijst heen. Het voordeel is dat je huid veel meer ruimte heeft om te typen dan een krap telefoonschermpje van 3 of 4 inch. Het menselijk lichaam heeft een bruikbare huidoppervlakte van ongeveer twee vierkante meter, aldus de onderzoekers.

De techniek staat nog volledig in de kinderschoenen maar het triggert de verbeelding. Op dit moment kan de akoestische detector vijf verschillende locaties herkennen. Dat is al genoeg om iets simpels als een mp3-speler aan te sturen of een spelletje Tetris te doen, zoals het filmpje laat zien. Je kunt het letterlijk op je vingers natellen. Maar de bioakoestiek van wetenschapper Chris Harrisson wordt ongetwijfeld  nauwkeuriger in het herkennen van tikjes. Combineer Skinput met Project Natal van Microsoft (de techniek waarmee je de Xbox met alleen lichaamsgebaren kunt bedienen) en Microsoft Surface en je kunt straks alle keyboards, muizen en controllers het raam uitgooien. Niet voor niets wordt het Skinput-onderzoek medegefinancierd door Microsoft. Wanneer Skinput daadwerkelijk in een product te vinden zal zijn, is nog niet duidelijk.

Project Natal (zie video hieronder) werd door Microsoft gekocht van een Israëlisch bedrijf. Als Steve Ballmer zijn belofte waarmaakt, is Natal dit najaar te koop als uitbreiding voor de Xbox 360.

    • Marc Hijink