Saturnusmanen schuil achter ring

Twee manen van Saturnus staan precies bijeen, achter de ring die hier bijna op zijn kant wordt gezien. Boven de ring steekt een deel van (de sikkelvormige) maan Rhea uit en precies vóór Rhea is nog net het meest noordelijke stukje van de veel kleinere maan Janus te zien. Rhea is 1.528 kilometer groot en Janus 179 kilometer. De Amerikaanse Saturnusverkenner Cassini fotografeerde dit tafereel op 1 maart. Astronomen benutten situaties als deze, waarbij de ene maan voor de andere langs beweegt, voor het nauwkeurig bepalen van de baanbeweging van de manen van Saturnus. Op het moment van de opname bevond Cassini zich op een afstand van 2,7 miljoen kilometer van Janus en 3,1 miljoen kilometer van Rhea. Foto AFP/NASA The small moon Janus is almost hidden between the planet's rings and the larger moon Rhea. The northern part of Janus can be seen peeking above the rings in this NASA image obtaines March 1, 2010 of a "mutual event" in which Janus (179 kilometers, or 111 miles across) moved past Rhea (1,528 kilometers, or 949 miles across). Mutual event observations such as this one, in which one moon passes close to or in front of another, help scientists refine their understanding of the orbits of Saturn's moons. The view was acquired at a distance of approximately 2.7 million kilometers (1.7 million miles) from Janus and about 3.1 million kilometers (1.9 million miles) from Rhea. AFP PHOTO/NASA/JPL AFP