overig nieuws

Bisdom Den Bosch: homo’s mogen toch ter communie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Alle homoseksuelen, ook praktiserende, mogen in alle parochies van het bisdom Den Bosch ter communie gaan. Dat heeft het bisdom Den Bosch gisteren verklaard in een overleg tussen het kerkbestuur, plebaan Gertjan van Rossum, vicevoorzitter Vera Bergkamp van het COC en Gay Krant-hoofdredacteur Henk Krol. Het kerkbestuur stelt in een verklaring dat zij het „aan de gewetensvolle verantwoordelijkheid van de gelovigen zelf overlaat om de afweging te maken al dan niet ter communie te gaan”. Aanleiding voor het protest was de weigering van de communie door de Reuselse pastoor aan de openlijk homoseksuele Prins Carnaval in het dorp. Afgelopen zondag verliep de eucharistieviering in de Sint-Jan in Den Bosch onrustig. COC Nederland en Stichting Vrienden van de Gay Krant zijn tevreden met de „verzoenende woorden” van het kerkbestuur.

Aanklacht tegen Lubbers afgewezen

New York. Een rechter in New York heeft in hoger beroep een aanklacht wegens ongewenste intimiteiten tegen de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers afgewezen, omdat de Verenigde Naties en het VN-personeel immuniteit genieten. De rechter bevestigde daarmee een uitspraak van een lagere rechtbank in 2008. De Amerikaanse Cynthia Brzak beschuldigde Lubbers van ongewenste intimiteiten in de tijd dat hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen was. Oud-secretaris-generaal Kofi Annan vond dat er te weinig bewijs was om actie te ondernemen en wenste de Nederlander niet te ontslaan. Lubbers stapte in 2005 zelf op. (ANP)

Journaliste Polak gaat naar Nieuwsuur

Hilversum. Clairy Polak, presentatrice van het actualiteitenprogramma NOVA, stapt na de zomer over naar het nieuwe programma Nieuwsuur van de NOS en de NPS. Dat heeft hoofdredacteur Carel Kuyl van NOVA bevestigd. Nieuwsuur komt op Nederland 2 in plaats van NOVA. Polak gaat het nieuwe programma niet presenteren, maar wordt ingezet voor interviews op locatie, aldus Kuyl. De eerste uitzending van Nieuwsuur is in september. Twan Huys wordt presentator. Wie de tweede presentator wordt, is nog niet bekend. (ANP)