Nog even genieten en dan weer aan het werk

De olympische sporters zijn gisteren gehuldigd in Den Haag, met warme woorden van premier Balkenende en een bezoek aan de koningin. „Dit is heel mooi en speciaal.”

Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander met de Nederlandse medaillewinnaars op het balkon van paleis Huis ten Bosch. Van links naar rechts Jan Blokhuijsen, Laurine van Riessen, Annette Gerritsen, Mark Tuitert, Ireen Wüst, Nicolien Sauerbreij, Sven Kramer, Simon Kuipers en Bob de Jong. Foto WFA WFA63T:KONINGIN BEATRIX:DEN HAAG;03MAR2010-Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander huldigen de medaillewinnaars van de Olympische Spelen Vancouver 2010 op Paleis Huis ten Bosch. Blokhuijsen, Prins Willem-Alexander, Laurine van Riessen, Annette Gerritsen, Mark Tuitert, Ireen Wust, Koningin, Nicolien Sauerbreij, Sven Kramer, Simon Kuipers en Bob de Jong.WFA/p/str.Ppe WFA PPE

Gerard Kemkers maakte een wat terneergeslagen indruk. De schaatscoach leek gisteren niet te kunnen genieten van de hectiek rond de officiële huldiging van de olympische medaillewinnaars. Hij friemelde aan een knoop van zijn jasje toen minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ab Klink, inging op de impact die ‘de foute wissel’ had gehad in Nederland. Ook keek hij veelvuldig naar de grond toen premier Jan Peter Balkenende de pupil van Kemkers, Sven Kramer, toesprak. Onderuit gezakt in zijn stoel keek hij in de Ridderzaal naar de beelden van het contact tussen hem en Kramer na de veelbesproken diskwalificatie op de tien kilometer. De uitverkiezing tot ‘bronzen coach’ leidde niet tot blijdschap; hij haalde de medaille al op het podium van zijn hals.

De sporters van de Nederlandse olympische equipe, die dinsdag in Haarlem al een warm welkom kregen, leken het beter naar hun zin te hebben. Snowboardster Nicolien Sauerbreij was verbaasd over wat er allemaal op een medaillewinnaar afkomt: „Die warmte en mooie woorden; de waardering van iedereen is heel mooi”, zei ze stralend. Schaatsster Ireen Wüst vond het „een unieke, bijzondere dag om nooit te vergeten”.

De activiteiten rond de huldiging begonnen om half elf in het Torentje aan het Binnenhof, waar Balkenende de sporters persoonlijk feliciteerde. Vervolgens werden de goudenmedaillewinnaars Kramer, Mark Tuitert en Sauerbreij benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Wüst had na haar gouden medaille bij de Winterspelen in Turijn, vier jaar geleden, al een lintje ontvangen. Zij kreeg daarom een vliegles aangeboden.

Per bus vertrokken de olympische sporters naar paleis Huis ten Bosch, waar koningin Beatrix hen ontving. Volgens Sauerbreij was het een „ontspannen bezoek”. Tuitert riep: „We hebben echt een leuke koningin hoor!” Op een door paarden getrokken kar werden de olympiërs – toegejuicht door honderden bezoekers – door de binnenstad naar de Ridderzaal geleid. Daar werden zij opgewacht door Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag.

Balkenende richtte zich later tot iedere sporter afzonderlijk. Zo merkte hij over Kramer op dat „alleen een groot sportman waardig kan verliezen”. De zilveren medaille van Annette Gerritsen was volgens hem „voor de helft van goud”. En Sauerbreij had bewezen dat Nederland meer is dan een schaatsland.

Erica Terpstra, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, sloot de dag af met de bekendmaking van de ‘Coach Awards’. Het goud ging naar Jac Orie, die medaillewinnaars Tuitert, Gerritsen en Laurine van Riessen coachte in Vancouver. Orie reageerde verheugd: „Hartstikke leuk als je gewaardeerd wordt door een jury zoals deze.” Maarten Sauerbreij, vader en coach van Nicolien, eindigde als tweede.

Veel tijd om te genieten hebben de meeste medaillewinnaars niet. „Dit is heel mooi en speciaal”, zei Tuitert, die dit weekend aan de wereldbeker sprint in Erfurt deelneemt. „Maar ik vind het heerlijk nu weer een paar weken in het stramien van een sporter te kunnen leven.” Sauerbreij vertrekt vandaag naar Moskou, om haar leidende positie in het wereldbekerklassement te verdedigen.

Bob de Jong denkt nog niet over stoppen met schaatsen en zei lachend: „Over vier jaar ben ik er gewoon weer bij!” Zijn ‘normale leven’ is vandaag weer begonnen: „De wekker gaat om half acht, dan pak ik mijn schaatsen en ga ik naar Heerenveen.”

    • Daan Heijink