Nederlandse bedrijven werven even minder kennismigranten

De werkloosheid is het afgelopen jaar ondanks de recessie slechts licht toegenomen, maar de vraag naar hoogopgeleiden uit het buitenland is ruim 40 procent gekelderd. Vorig jaar vroegen werkgevers 4.000 tijdelijke verblijfsvergunningen aan voor deze ‘kenniswerkers’ bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. In 2008 ging het om 7.000 vergunningen.

Sinds Nederland begin 2006 de regels versoepelde voor kenniswerkers werven werkgevers actief hoogopgeleid personeel in vooral India en China. In 2006 kwamen zo’n 4.000 en in 2007 5.500 kenniswerkers naar Nederland. Ruim 6.600 van hen kwamen in die twee jaar uit India. In het decennium ervoor kwamen er jaarlijks slechts driehonderd migranten uit India.

De soepele migratieregeling is bedoeld voor bedrijven die speciale talenten of kennis nodig hebben. Om in aanmerking te komen voor de snelle procedure moet de werknemer minimaal 50.000 euro verdienen; voor 30-minners is dat 37.000 euro. De werkgever moet zich garant stellen voor de migrant. Mocht de werknemer ontslagen worden, dan staat het bedrijf borg voor financiële risico’s zoals een tijdelijke uitkering. Werkgevers zijn „wat voorzichtiger geworden met het aantrekken van personeel” sinds de recessie eind 2008 toesloeg, verklaart een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW de daling in 2009.

Het voordeel voor werkgevers is dat buitenlandse kenniswerkers goedkoper zijn dan Nederlanders. Dankzij een fiscale regeling betaalt de werkgever maar belasting over 70 procent van het salaris.

Gemeenten ontplooien tal van initiatieven om kenniswerkers te verwelkomen. In Amstelveen, waar veel bedrijven zijn gevestigd met Indiase expats, is in oktober vorig jaar voor het eerst een groot Indiaas Diwali-festival georganiseerd. Sinds een maand bedient het Amsterdamse expatcenter behalve Amstelveense en Amsterdamse bedrijven ook die uit Almere en de Haarlemmermeer. Via dat centrum kunnen werkgevers binnen vier weken alle benodigde papieren regelen zodat een buitenlandse werknemer in Nederland kan komen werken.

    • Frederiek Weeda