Libië stopt nu alle handel met Bern

Als vervolg op een oproep tot jihad van de Libische leider Moammar Gaddafi heeft Libië gisteren een handelsembargo afgekondigd tegen Zwitserland. Tegelijk eiste het excuses van de VS voor een ironisch commentaar van een regeringswoordvoerder.

De bekendmakingen onderstreepten hoe lichtgeraakt Libië is in zijn betrekkingen met de buitenwereld. Vorige maand besloot het burgers uit alle 25 Schengenlanden te weren als vergelding voor het besluit van Zwitserland 188 prominente Libiërs geen (Schengen)visa meer te verlenen.

Libië waarschuwde dat de niet zo lang geleden genormaliseerde betrekkingen eronder zullen lijden als de VS geen excuses aanbieden voor de uitspraak van de woordvoerder. Deze vergeleek vrijdag Gaddafi’s oproep tot een heilige oorlog tegen Zwitserland met diens 95 minuten durende rede tot de VN in september. „Veel woorden en veel papier dat alle kanten opvloog en niet noodzakelijkerwijs veel zinnigs”, zei hij. De woordvoerder zei gisteren dat hij dit niet persoonlijk had bedoeld, maar bood geen excuses aan. Amerikaanse bedrijven hebben zwaar geïnvesteerd in de Libische olieproductie.

De ruzie met Zwitserland begon juli 2008, toen de Geneefse politie Gaddafi’s zoon Hannibal aanhield wegens mishandeling van personeel. Gaddafi kwam weer snel vrij en er volgde geen aanklacht, maar de kwestie speelt nog steeds. Zo mag een Zwitserse zakenman sindsdien Libië niet verlaten. Gaddafi’s jihad was gericht tegen het verbod op de bouw van minaretten waarvoor de Zwitsers in een referendum stemden, maar de affaire-Hannibal speelde daarbij zeker een rol. De Zwitserse export naar Libië bedroeg vorig jaar 156 miljoen Zwitserse franc (106 miljoen euro), terwijl Libië voor 717 miljoen franc naar Zwitserland exporteerde, vooral olie. (Reuters, AFP)