Less is more bij Newsom

cd hoes Have One On Me van Joanna Newsom

cd pop

Joanna Newsom: Have One On Me ***

Maar liefst drie cd’s, 125 minuten en achttien lange muziekstukken beslaat Have One On Me van Joanna Newsom. Wie dacht dat de Amerikaanse zangeres en harpiste met het voorlaatste album Ys haar meesterwerk afleverde, heeft er een flinke kluif bij. Alle clichés blijven waar: ze zingt engelachtig, als een kruising tussen de jonge Kate Bush en een minder aardse Tori Amos. Haar muziek is tijdloos, alsof ze met instrumenten uit de 19de eeuw in de popmuziek verdwaald is. En haar songs zijn intelligent, met verwijzingen naar oosterse mystiek en middeleeuwse geschiedenis. Arrangeur Ryan Francesconi kleurde haar muziek met subtiele blazers, strijkers, de Bulgaarse tambura en de Afrikaanse kora. Toch is Newsom op haar best als het kaal blijft, met verleidelijke harp in het ijle ‘Baby Birch’ of minimale piano in ‘Good Intentions Paving Co.’ Onder al die engelachtige schoonheid schuilt een duiveltje. Soms strekken Newsoms artistieke ambities zo ver dat ze de irritatiegrens bereikt, met zang die tegen de klippen op de hoge noten zoekt. Have One On Me is beslist geen easy listening, maar bevat genoeg prachtige muziek om Newsom haar dwarse momenten te gunnen.

JAN VOLLAARD

    • Jan Vollaard