Kort nieuws Sport

Oud-bestuurslid moet BV Veendam 7,5 ton betalen

Groningen, 4 maart. Sponsor en oud-bestuurslid Jans Norder moet 750.000 euro betalen aan BV Veendam. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Groningen vanochtend beslist. De noodlijdende eerstedivisieclub, die het kort geding had aangespannen, krijgt daarmee minder geld dan de geëiste 1,385 miljoen euro, maar lijkt behoed voor een faillissement. Volgens de rechter moet Norder de sponsorovereenkomst nakomen die hij met Veendam voor het seizoen 2009-2010 is aangegaan. Het bedrag moet binnen twee dagen aan de voetbalclub worden betaald. (ANP)

Wielrenner Dekker twee jaar geschorst

Aigle, 4 maart. Wielrenner Thomas Dekker (25) is voor twee jaar geschorst. Dat heeft de internationale wielerbond UCI gisteren bevestigd. De UCI zou in beroep kunnen gaan tegen het voorstel van de wielerfederatie van Monaco, maar dat is niet waarschijnlijk. Dekker legt zich neer bij de straf. Dekker, die op 1 juli 2009 hoorde dat bij een hertest van een urinestaal uit 2007 verboden producten waren aangetroffen, fietste destijds op een Monegaskische licentie. Op 30 september bleek dat ook de uitslag van de contra-expertise van de renner negatief was. (ANP)

Baas olympisch comité stapt op

MOSKOU, 4 maart. De baas van het Russisch olympisch comité, Leonid Tsjagatsjov, heeft gisteren ontslag genomen. Dat meldden diverse persbureaus in Rusland. Het besluit volgt op het magere presteren van de Russen bij de winterspelen in Vancouver. „Tsjagatsjov heeft zijn ontslagbrief ondertekend”, aldus een woordvoerder van het Russische comité. „Ik ken de precieze reden niet, maar het is waarschijnlijk dat het te maken heeft met het optreden van de Russische ploeg in Vancouver.” De equipe eindigde als elfde in het medailleklassement. (ANP)

Turnbond schorst coach Zonderland

Heerenveen, 4 maart. Turner Epke Zonderland moet het twee weken zonder zijn trainer Gerard Speerstra doen. De coach is door zijn werkgever, gymnastiekbond KNGU, voor die periode geschorst. De straf volgt op uitlatingen die Speerstra deed in de Leeuwarder Courant. Hij stelt daarin onder meer dat de KNGU niets heeft gedaan met de evaluatie van het WK van 2006 in het Deense Aarhus. Speerstra wilde gisteren niet reageren op de schorsing. (ANP)

Van der Meyde tekent bij PSV

Eindhoven, 4 maart. PSV heeft Danko Lazovic verkocht aan Zenit Sint-Petersburg. De aanvaller uit Servië was bezig aan zijn derde seizoen in Eindhoven. PSV heeft het vertrek van Lazovic opgevangen door de transfervrije Andy van der Meyde vast te leggen. Dat maakte de koploper van de eredivisie gisteren bekend. Oud-international Van der Meyde tekende een contract tot het einde van het seizoen. De aanvaller speelde in Nederland eerder voor Ajax en FC Twente en zat zonder club sinds zijn dienstverband bij Everton was beëindigd. (ANP)

Rossi nieuwe dopingjager UCI

Aigle, 4 maart. De Italiaanse Francesca Rossi is benoemd tot antidopingmanager van de internationale wielrenunie UCI. Rossi is de opvolger van de Australische Anne Gripper, die onder meer het biologische paspoort invoerde. Gripper stapt op wegens persoonlijke omstandigheden, ze keert terug naar Australië. Rossi is afkomstig van de internationale atletiekfederatie IAAF en was eerder adjunct-directeur van het Italiaanse antidopinglab in Rome. (ANP)

Voetbalsters derde bij Cyprus Cup

NICOSIA, 4 maart. De Nederlandse voetbalsters hebben het toernooi om de Cyprus Cup gisteren afgesloten als derde. In de strijd om het brons versloeg de ploeg Zwitserland in Nicosia met 4-0. De doelpunten voor het team van bondscoach Vera Pauw kwamen op naam van Manon Melis, Sylvia Smit (tweemaal) en invalster Kirsten van de Ven. Op 27 maart is het eerstvolgende duel van Nederland; in Almelo, tegen Slowakije. (ANP)