Kort nieuws Kunst

Chailly terug bij Concertgebouw

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 4 maart. Riccardo Chailly, oud chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, zal in 2013 twee symfonische producties bij het orkest dirigeren. Chef-dirigent Mariss Jansons neemt seizoen 2011/2012 een mini-sabbatical, hij gaat niet mee op tournee maar leidt dan meer concerten dan normaal. Voor het seizoen 2010/2011 heeft het Concertgebouworkest de A-serie voor moderne muziek omgevormd tot een AAA-serie met driedaags thematisch minifestival samen met andere kunstinstellingen, een voorbeeld van het verder uit te werken nieuwe beleidsplan voor het orkest. Directeur Jan Raes wil investeren in de keuze voor excellente dirigenten en jong toptalent.

Harpen voor Van Buuren en Snijders

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 4 maart. Diskjockey Armin van Buuren, zangeres Wende Snijders en de Volendamse manager Jaap Buys hebben gisteravond een Gouden Harp gewonnen, een van de belangrijkste Nederlandse muziekprijzen. Van Buuren won omdat hij met zijn trance zo’n groot publiek bereikt; Snijders omdat ze de chanson aan de vergetelheid heeft ontrukt, aldus de jury. Zilveren Harpen waren er voor r&b-zangeres Giovanca, muzikant/componist Bertolf en trompettist/componist Kyteman die met zijn hiphoporkest furore maakte. De exportprijs ging naar Andre Rieu. De publieksprijs voor het beste Nederlandse lied ging naar Engel van mijn Hart, vertolkt door Gerard Joling.

Eyeworks maakt Dik Trom-film

Amsterdam, 4 maart. Producent Eyeworks gaat een nieuwe film maken over Dik Trom. Dat heeft directeur film en tv-drama Dirk Zeelenberg gisteren bekendgemaakt. Het dikke jongetje Dik Trom werd beroemd door zes boeken die schrijver C. Joh. Kieviet begin vorige eeuw over hem schreef. (ANP)