Kort nieuws Economie

Arcadis verhuist hoofdkantoor naar Amsterdam

Arnhem, 4 maart. Het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis verhuist dit najaar zijn hoofdkantoor van Arnhem naar Amsterdam. De onderneming vestigt zich aan de Zuidas, zo is gisteren bekendgemaakt. Volgens Arcadis weerspiegelt de verhuizing de verandering die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Het bedrijf is internationaal sterk gegroeid. Het nieuwe hoofdkantoor kan, met Schiphol op korte afstand, dienen als „internationaal ontmoetingspunt”. (ANP)

Wilna Wind verlaat bestuur van FNV

Amsterdam, 4 maart. Wilna Wind stapt uit het bestuur van de FNV. Dat heeft de vakcentrale gisteren bekendgemaakt. Volgens de FNV liggen persoonlijke overwegingen ten grondslag aan het vertrek van Wind. Wind (1961) zit sinds 2005 in het vakbondsbestuur als coördinator van het cao-beleid. Zij speelde onder meer een belangrijke rol bij dossiers als het ontslagrecht en de AOW. Ook was zij nauw betrokken bij maatregelen als de deeltijd-WW om de gevolgen van de economische crisis te verzachten. (ANP)

Beslag op tegoeden van Roel Pieper

Best, 4 maart. De curator van het navigatiebedrijf MyGuide heeft voor 2,1 miljoen euro beslag laten leggen op tegoeden van Roel Pieper. De IT-ondernemer wordt daarmee aansprakelijk gesteld voor het faillissement van de onderneming eind 2008. Dat blijkt uit een faillissementsverslag dat curator Jaap van der Meer van Turnaround Advocaten deze week heeft gepubliceerd. Pieper wilde met MyGuide concurreren met TomTom, maar verkocht volgens de curator „verouderde producten met een te laag kwaliteitsniveau”. (ANP)

Joekos-zaak begint voor Europees Hof

Straatsburg, 4 maart. Voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg is vanochtend de rechtszaak begonnen van de voormalige Russische oliemaatschappij Joekos tegen de Russische staat. De oprichter van Joekos, miljardair Michail Chodorkovski, claimt dat de voormalige Russische president Poetin (nu premier) hem enkele jaren geleden op illegale wijze zijn bedrijf heeft afgenomen. Chodorkovski werd in 2003 veroordeeld voor fraude en het witwassen van geld en zit sindsdien in de gevangenis. Zijn bedrijf werd daarna door de staat overgenomen en doorverkocht aan een medestander van Poetin. Volgens critici werd Chodorkovski gestraft voor zijn politieke ambities. Hij eist 98 miljard dollar schadevergoeding. (AFP, AP)