Kort nieuws Buitenland

Opstandelingen in Pakistan vallen legerpost aan

Khar, 4 maart. Zo’n tweehonderd militanten hebben vandaag met machinegeweren en raketwerpers een legerpost aangevallen in de Pakistaanse tribale regio Mohmand. In het vuurgevecht zijn volgens militairen dertig opstandelingen en een militair gedood. Het gebied Chamarkand, waar de aanval plaatshad, grenst aan de tribale regio Bajaur. Het leger heeft deze week verklaard dat de veiligheidssituatie in Bajaur na twee jaar gevechten onder controle is. Veel opstandelingen zijn uit Bajaur naar nabijgelegen gebieden vertrokken. (AP, Reuters)

Ivorianen krijgen geld van Trafigura

Abidjan, 4 maart. In Ivoorkust zijn gisteren de eerste compensatiecheques overhandigd aan inwoners die ziek werden na de lozing in 2006 van giftig afval door de Probo Koala, een door het Nederlandse bedrijf Trafigura ingehuurd vrachtschip. Ongeveer 30.000 Ivorianen zullen ruim 1.500 dollar (1.100 euro) per persoon ontvangen. Duizenden mensen werden ziek en een aantal overleed nadat de Trafigura afval had geloosd bij de havenstad Abidjan. (AP)

Italiaanse senator weg wegens maffia

Rome, 4 maart. De Italiaanse senaat heeft gisteren het ontslag aanvaard van Nicola di Girolamo. De politicus van Silvio Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid wordt verdacht van corruptie en samenwerking met de Calabrese maffia. Hij zou in het Europees kiesdistrict Brussel zijn verkozen dankzij blanco stemformulieren die door de ’ndrangheta waren gekocht, terwijl hij niet in Brussel woonde. Door zijn ontslag uit de senaat kan hij nu door de onderzoeksrechter worden ondervraagd. Di Girolamo ontkent alles. (AFP)

Gedrang bij Indiase tempel: 63 doden

Lucknow, 4 maart. In een stadje in Uttar Pradesh, een deelstaat in het noorden van India, zijn vandaag zeker 63 bezoekers van een tempel omgekomen in het gedrang van duizenden hindoes die bijeenkwamen voor een religieuze ceremonie en het uitdelen van gratis kleding en keukengerei. De chaos ontstond toen het hek rond het complex, dat in aanbouw is, het begaf. Er zijn tientallen gewonden, van wie velen in kritieke toestand verkeren. (AP)

Terreurverdachten opgepakt in Atjeh

Door onze correspondent

Jakarta, 4 maart. De Indonesische politie in de Noord-Sumatraanse provincie Atjeh heeft dertien mannen opgepakt op verdenking van deelname aan een trainingskamp voor islamitische terroristen. Vorige week werden ook al drie mannen om die reden gearresteerd. De nationale politie onderzoekt nog of de mannen gelieerd zijn aan Jema’ah Islamiyah, het terreurnetwerk dat verantwoordelijk was voor eerdere aanslagen in Indonesië.

Vrouwen weigeren veiligheidsscanner

Londen, 4 maart. Twee vrouwen die op een vliegveld in Manchester weigerden door een veiligheidsscanner te gaan, zijn geweigerd op een vlucht naar Islamabad. Het vliegveld doet een proef met de scanners en pikt een aantal willekeurige passagiers uit de rij voor een volledige scan. Een van de vrouwen, een moslima, zou om religieuze gronden hebben geweigerd. De andere om gezondheidsredenen. Volgens een woordvoerder van Manchester Airport heeft de regering een richtlijn uitgevaardigd die stelt dat passagiers die medewerking weigeren geen toegang krijgen tot de luchthaven. (AP, BBC)

Zestien doden bij aanslagen Bagdad

Bagdad, 4 maart. Bij drie zelfmoordaanslagen in verschillende delen van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend in totaal 16 doden gevallen. Negen van de doden vielen bij aanslagen op militairen die voorafgaand aan de parlementsverkiezingen op zondag alvast hun stem konden uitbrengen. Op een drukke markt werden eerder zeven mensen gedood bij een zelfmoordaanslag. In verband met de verkiezingen zijn de veiligheidsmaatregelen uitgebreid. (AP)