Kort nieuws Binnenland

Kamer praat niet verder meer over hoger onderwijs

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 4 maart. De vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft vanochtend een aantal belangrijke onderwerpen controversieel verklaard. Zo zal de beleidsnota ‘Ruim baan voor talent’ van voormalig minister Plasterk (PvdA) niet verder behandeld worden. De nota ging over het hoger onderwijs en had onder meer betrekking op de mogelijkheid tot het selecteren van studenten en collegegelddifferentiatie. Ook de zogenoemde ‘harde knip’ tussen bachelor en master maakte onderdeel uit van de nota en is hiermee voorlopig van de baan, ondanks dat de Kamer er vorig jaar akkoord mee ging. De harde knip houdt in dat een student niet aan een master mag beginnen, voor de bachelor is afgerond. Ook de behandeling van een wetswijziging over de bevriezing van de studiefinanciering werd controversieel verklaard.

Curaçao even zonder benzine

Door onze correspondent

Willemstad, 4 maart. Curaçao heeft gisteren een dag zonder benzine gezeten. Oorzaak was een blokkade van de raffinaderij door het personeel. Dat klaagt over onveiligheid; dit weekeinde was op het complex sprake van een stroomstoring. Ook wilden medewerkers opheldering over uitspraken van de Venezolaanse minister van Olie & Energiezaken, Ramírez. Hij dreigde zich terug te trekken als huurder van de voormalige Shell-raffinaderij wegens vermeende spionage door Amerikaanse vliegtuigen. Die gebruiken Curaçao als basis voor druksbestrijding. Door de actie bij de raffinaderij was er sinds dinsdag een run op de benzinestations op het eiland. De blokkade leek vannacht beëindigd te zijn na overleg tussen actievoerders, overheid en raffinaderij.

Eurlings: NS niet op weer voorbereid

Den Haag, 4 maart. De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder Prorail waren in december onvoldoende voorbereid op het winterweer. De organisaties komen daarom met maatregelen om nieuwe problemen te voorkomen. Dat schreef demissionair minister Eurlings (Verkeer, CDA) deze week op basis van een evaluatie in een brief aan de Tweede Kamer. Om ervoor te zorgen dat de verbeteringen ook echt worden doorgevoerd en helpen heeft de bewindsman voor mei dit jaar een onafhankelijk onderzoek aangekondigd. Door hevige sneeuwval ontstond eind vorig jaar een chaos op het spoor. In een eerder spoeddebat over de kwestie noemde Eurlings dat al onacceptabel. (ANP)

Korpschef wil niet naar Haarlem

Haarlem, 4 maart. De nieuwe korpschef van de politie Kennemerland blijft wonen in Den Haag. Jannine van den Berg (46) wil vanwege haar privéleven niet verhuizen naar Noord-Holland waar ze half maart aan de slag gaat. Een politiewoordvoerder van Kennemerland zei vandaag dat het korps dit geen probleem vindt, omdat de chef bij calamiteiten binnen een half uur op het hoofdbureau in Haarlem kan zijn. „Ze woont net iets buiten de regio en daar hebben we geen bezwaar tegen”, aldus de woordvoerder. Eind vorig jaar ontstond commotie naar aanleiding van het declaratiegedrag en vergoedingen voor woon-werkverkeer van een aantal korpschefs. (ANP)

Weer sterfgeval Q-koorts bekend

Bilthoven, 4 maart. Opnieuw is dit jaar iemand overleden aan chronische Q-koorts. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat het sterfgeval vandaag bekendmaakte, had de patiënt de ziekte al langer geleden opgelopen en leed het slachtoffer ook aan andere ernstige kwalen. Het RIVM maakte vorige week al twee sterfgevallen bekend. Volgens de officiële opgaven zijn tot nu toe in Nederland tien mensen aan Q-koorts bezweken. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt volgens deskundigen hoger. (ANP)

Nog 7 Nederlanders zijn zoek in Chili

Den Haag, 4 maart. Het aantal Nederlanders in Chili, waarmee na de aardbeving nog geen contact is geweest, is vanochtend gedaald tot zeven. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zes van hen zijn op vakantie in het Zuid-Amerikaanse land, een woont er. Gisteren telde de lijst nog 22 mensen. Het aantal is snel afgenomen nadat een zoekteam van het ministerie in het gebied is aangekomen. Het ministerie heeft geen concrete aanwijzingen dat Nederlanders onder de slachtoffers van de aardbeving zijn. (ANP)