Kort nieuws Binnenland

Stemwijzer geeft recordaantal stemadviezen

Amsterdam, 4 maart. Een recordaantal van 1.139.248 mensen heeft tot en met gisteren een advies gevraagd via Stemwijzer.nl. Dat heeft het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) gisteravond bekendgemaakt. Op de verkiezingsdag lag de piek, net als bij voorgaande verkiezingen rond vijf uur ’s middags, wanneer veel mensen na het werk de internetdienst raadplegen voor een stemadvies. Vooral in Almere, Groningen en Middelburg was de stemwijzer populair. In die gemeenten maakte meer dan 40 procent van de kiezers gebruik van de site. Deze is ontwikkeld voor 55 gemeenten, deelgemeenten en stadsdelen. (ANP)

‘Stemhokje heeft gordijn nodig’

Nijmegen, 4 maart. In de stemlokalen in Nijmegen en mogelijk ook elders in het land wordt de Kieswet geschonden. De stemhokjes zijn niet dusdanig ingericht dat het stemgeheim is gewaarborgd. Door het ontbreken van gordijnen kan niet worden uitgesloten dat mensen tijdens het stemmen worden bespied. Dat vindt Marcel Wissenburg, hoogleraar politieke theorie aan de Radboud Universiteit. Hij heeft burgemeester De Graaf van Nijmegen in een brief geadviseerd de verkiezingen ongeldig te verklaren. „Een principekwestie”, stelt hij, hoewel hij niet van plan is stappen te ondernemen als De Graaf zijn advies niet opvolgt. (ANP)

A’dam miste naam VVD’er op biljet

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 4 maart. De verkiezingen in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost moeten mogelijk opnieuw worden gehouden. Op de stembiljetten ontbrak de naam van Eric van der Burg, lijsttrekker van de VVD in Amsterdam en lijstduwer in Zuidoost. Pas ver na het middaguur werden alle 62 stembureaus in het stadsdeel voorzien van nieuwe stembiljetten, die ’s ochtends in allerijl moesten worden gedrukt. Het centraal stembureau van Zuidoost beslist volgende week over de geldigheid van oorspronkelijke stembiljetten. Als die ongeldig zijn, komt er binnen een maand een nieuwe verkiezing. De VVD eist dat hoe dan ook opnieuw wordt gestemd in het stadsdeel, maar had vanmorgen nog geen formele klacht ingediend.

Moslim Partij haalt nergens zetels

Rijswijk, 4 maart. De Nationale Moslim Partij (NMP) is er in geen van de zeven gemeenten waar ze meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in geslaagd een zetel te veroveren. In Tilburg, Almere, Alkmaar, Den Haag, Rotterdam, Woerden en Noordoostpolder was het resultaat hetzelfde als in november in Venlo, waar toen al verkiezingen werden gehouden in verband met een herindeling. NMP-voorzitter Henny Kreeft liet weten dat de partij de komende dagen bespreekt wat er mis is gegaan. Kreeft liet weten nog steeds mee te willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. (ANP)