Kort Europees

EU-plan termijn voor betalingen wellicht uitgebreid

Brussel, 4 maart. Een EU-plan voor een verplichte betalingstermijn voor overheden wordt mogelijk uitgebreid naar bedrijven. De voorgenomen periode om rekeningen te betalen gaat wellicht van zestig naar dertig dagen. Dat blijkt uit de wijzigingsvoorstellen die Europarlementsleden gisteren indienden op een plan van de Europese Commissie. Die had voor ogen dat gemeenten en andere overheden hun rekeningen altijd binnen zestig dagen moeten betalen. Tegen het plan over de betalingstermijnen bestaat verzet van Zuid-Europese landen. Onderzoek van de NOS toonde vrijdag aan dat Nederlandse gemeenten rekeningen vorig jaar gemiddeld na vijftig dagen betaalden. (ANP)

Galileo leidt tot veel nieuwe snufjes

Brussel, 4 maart. Het Europese satellietsysteem Galileo bezorgt burgers heel wat handigheidjes. Een zeeman die overboord slaat, kan door nieuwe satelliettechnieken snel worden teruggevonden. De Europese Commissie presenteerde gisteren in totaal veertig nieuwe snufjes. (ANP)

Commissaris wil CO

2 in EU belasten

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 4 maart. EU-commissaris voor Belastingen Šemeta wil een Europese CO2-belasting invoeren. In een interview met de krant European Voice zegt Šemeta dat hij volgende maand een voorstel zal presenteren. Op Europees niveau zou dan een minimumtarief voor de heffing worden vastgesteld, waar alle lidstaten zich aan moeten houden. Denemarken, Finland en Zweden hebben al een CO2-belasting. Nederland heft alleen milieubelasting.