Jonge hockeyers doen van zich spreken

De Nederlandse hockeyers wonnen gisteren ook hun tweede WK-wedstrijd. De 3-1 overwinning op Nieuw-Zeeland bewijst dat de ploeg langzaam in het toernooi groeit.

Direct werden de Nederlandse hockeyers gisteravond tijdens hun tweede WK-wedstrijd in de Indiase hoofdstad New Delhi op scherp gezet. Tegenstander Nieuw-Zeeland begon sterk door uit de eerste aanval te scoren, een doelpunt van Phil Burrows. Nederland reageerde attent en Ronald Brouwer trok de stand binnen een minuut gelijk. Na het onstuimige begin namen de hockeyers van bondscoach Michel van den Heuvel het heft in handen. Dat resulteerde in een 3-1 overwinning. Daarmee staat Nederland met zes punten uit twee wedstrijden op de eerste plaats in poule A.

Op het veld in het Major Dhyan Chand National Stadium leek gisteren een heel ander Nederlands team te staan dan maandagavond. Vooral in de eerste helft speelden de hockeyers een stuk feller dan twee dagen daarvoor. „Zo’n eerste wedstrijd is bijzonder en pakt meestal niet helemaal uit zoals je graag zou willen”, reageert teammanager Ties Kruize, die met het Nederlands team wereldkampioen werd in 1973. „Het is altijd even wennen en iedereen moet groeien in het toernooi. We hebben wat dat betreft geluk met ons programma.”

Pas in de laatste twee poulewedstrijden treft Nederland sterke tegenstanders; olympisch- en wereldkampioen Duitsland en Zuid-Korea.

In de beginfase van de wedstrijd waren het vooral de jonge spelers die de aandacht op zich vestigden. Billy Bakker (21) versierde de eerste strafcorner. Taeke Taekema, tegen Argentinië goed voor drie benutte strafcorners, schoot ook deze keer weer binnen (2-1). Valentin Verga (20), aan de selectie toegevoegd omdat Nick Meijer een week voor het vertrek naar India afhaakte wegens een knieblessure, kwam vlak daarna knap vrij voor keeper Kyle Pontifex. Het harde schot van Verga werd echter gekeerd door de Nieuw-Zeelandse keeper. Vervolgens was het tot twee keer toe Klaas Vermeulen, vandaag 22 jaar geworden, die voor een strafcorner zorgde. „De jonge jongens doen het absoluut uitstekend”, reageert Kruize „Met hun spel stimuleren ze de oudere garde ook om er hard aan te trekken.”

Het lukte Taekema na zijn eerste doelpunt niet om de overige strafcorners te benutten. Maar daar maakt de specialist zich geen zorgen over. Zijn scoringspercentage staat nu op 50 procent. „Als ik dat de rest van het toernooi kan vasthouden, hoor je mij niet klagen”, zei hij tegen persbureau ANP.

Nederland hield de druk op de Nieuw-Zeelandse verdediging hoog. Daardoor maakte verdediger Ben Collier een misser. Hij struikelde over de bal en Jeroen Hertzberger maakte daar dankbaar gebruik van. Van dichtbij schoot hij de 3-1 binnen.

Na rust bleven de spelers dominant, maar werden zij wel slordiger. Als gevolg daarvan kon Nieuw-Zeeland, de nummer acht van de wereldranglijst, gevaarlijk worden. Vooral Burrows en Ryan Archibald, in de Nederlandse competitie uitkomend voor Rotterdam, kregen uitstekende mogelijkheden om Nieuw-Zeeland terug te brengen in de wedstrijd. Archibald stond nog geen meter voor het Nederlandse doel helemaal vrij, maar sloeg naast. Burrows schoot van afstand, maar raakte hard de paal.

In de laatste tien minuten leken de Nieuw-Zeelanders hun verlies te accepteren, waardoor Nederland tot vier keer toe de kans kreeg om de stand op 4-1 te zetten. Aan de afronding schort het echter nog. „In de afronding moeten we nog progressie boeken”, erkende de bondscoach.

Toch was Van den Heuvel tevreden over het scoreverloop. „In de vorige wedstrijd maakte ik me een beetje ongerust over de drie treffers van Taekema. De andere spelers hebben toen helemaal niet gescoord. Dat was nu gelukkig wel het geval. Het is goed als er een beetje balans zit in het aantal trefzekere strafcorners en het aantal velddoelpunten.”

    • Shari Kiljan