Internationaal kort

Motie tegen de Oekraïense premier is aangenomen

Door onze correspondent

Moskou. De regering van de Oekraïense premier Joelia Timosjenko is gevallen. In het Oekraïense parlement werd gisteren een motie van wantrouwen aangenomen tegen de regeringscoalitie van Timosjenko. De Partij van de Regio’s van de nieuwe president Viktor Janoekovitsj, de grootste partij in de Rada, mag nu proberen een nieuwe regering te vormen. De onderhandelingen daarover kunnen weken, zo niet maanden duren. Als ze niets opleveren, dan moeten nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Tot er een nieuwe coalitie is, blijft het demissionair kabinet van Timosjenko formeel aan de macht. Direct na de stemming nam zij gisteren vakantieverlof.

Terreurleider gedood door raket in Pakistan

Islamabad. In de Pakistaanse tribale regio Noord-Waziristan is vorige week de leider van de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi gedood bij een Amerikaanse raketaanval met een onbemand vliegtuigje. Dat hebben Pakistaanse Talibaanstrijders bevestigd. Lashkar-e-Jhangvi is een van de belangrijkste terreurorganisaties in Pakistan. Oorspronkelijk voerde zij alleen aanslagen uit op de shi’itische minderheid in het land, later richtte zij zich ook op de strijd in Kashmir en Afghanistan. De beweging wordt ook in verband gebracht met de onthoofding van de Amerikaanse verslaggever Daniel Pearl. Qari Mohammad Zafar zou de beweging hebben geleid sinds 2005 en verantwoordelijk zijn voor de aanslag in 2006 op het Amerikaanse consulaat in Karachi in 2006. (Reuters)

Aanslagen in Iraakse stad eisen 33 levens

Bagdad. Bij gecoördineerde zelfmoordaanslagen op twee politiebureaus en een ziekenhuis in de Iraakse stad Baquba zijn gisteren zeker 33 mensen gedood. Er vielen 55 gewonden. Dat heeft de politie gemeld. Zondag worden in Irak parlementsverkiezingen gehouden. Mogelijk mede in verband daarmee is het geweld de afgelopen maand weer toegenomen. Baquba is de hoofdstad van de provincie Diyala, waar sunnitische extremisten nog relatief sterk vertegenwoordigd zijn. (Reuters)

Zeker 14 doden bij strijd Mogadishu

Mogadishu. Ten minste tien burgers en vier strijders van de radicaal-islamitische groepering Al-Shabaab zijn omgekomen bij een vuurgevecht in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Volgens ooggetuigen begon de confrontatie dinsdagavond toen regeringssoldaten een door opstandelingen gecontroleerd gebied binnentrokken. Mogadishu is al jaren het toneel van gevechten tussen extremisten en soldaten van de machteloze regering. (AP)

‘Oezbeekse vrouw wordt gesteriliseerd’

Moskou. Een onafhankelijke denktank en een mensenrechtenorganisatie in Oezbekistan stellen dat de autoriteiten artsen in het Centraal-Aziatische land hebben bevolen vrouwen te steriliseren om de bevolkingsgroei te remmen. Het Oezbeekse ministerie van Gezondheid zou een decreet hebben uitgevaardigd dat elke arts gebiedt minstens twee vrouwen per maand te steriliseren. (AP)