Hof: inkomen geen eis voor gezinshereniging

Nederland mag geen minimuminkomen hanteren als vereiste voor gezinshereniging zonder de situatie van iedere afzonderlijke aanvrager te beoordelen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vanochtend bepaald.

Aanleiding voor de uitspraak is een zaak rond de Marokkaan M. Chakroun die sinds 1970 in Nederland woont. Hij heeft een werkloosheidsuitkering. Zijn vrouw, met wie hij in 1972 is getrouwd, vroeg in 2006 een verblijfsvergunning aan. Die werd geweigerd omdat Chakroun niet voldeed aan de inkomensnorm van 120 procent van het minimuminkomen die de Nederlandse overheid hanteert. Die komt neer op 1.441 euro.

Op vragen van de Raad van State, de hoogste vreemdelingenrechter in Nederland, heeft het Europese Hof van Justitie gesteld dat een lidstaat geen gezinshereniging mag weigeren aan iemand „die het bewijs heeft geleverd over stabiele en regelmatige inkomsten te beschikken”, ook al doet hij een beroep op bijzondere bijstand. Per individu moet worden bekeken of de inkomsten voldoende zijn, „aangezien de omvang van de behoeften van persoon tot persoon sterk kan verschillen”.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het gezinsherenigingsbeleid van Nederland. Het ministerie van Justitie, verantwoordelijk voor het asiel- en vreemdelingenbeleid, zegt de uitspraak te bestuderen.