Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Het risico van de gentech-aardappel is aanvaardbaar

Wie denkt dat aardappels alleen bedoeld zijn om op te eten, heeft het mis. Aardappels worden bijvoorbeeld ook veelvuldig toegepast in de non-food sector. Zo dankt het papier van glossy magazines zijn glanzende uiterlijk aan aardappelzetmeel. Hetzelfde zetmeel wordt toegepast bij de productie van lijm en textiel.

Speciaal voor dit type toepassingen heeft het chemieconcern BASF een genetisch gemodificeerde aardappel ontwikkeld. De Europese Commissie heeft nu besloten dat deze aardappel, als eerste in zijn soort, op Europese bodem geteeld mag worden.

Blijdschap bij BASF, dat zeven jaar op de toezegging moest wachten. Maar ook reden voor „verbijstering” bij Greenpeace, dat waarschuwt voor gevaren voor mens en milieu.

Bert Lotz is agro-ecoloog aan de Wageningen Universiteit. Ook hij is blij met het Commissiebesluit.

Wat is er zo geweldig aan deze aardappel?

„Normale aardappels bevatten twee typen zetmeel, terwijl er hiervan maar één nodig is voor industriële toepassingen. Het kost enorm veel energie en chemicaliën om de twee van elkaar te scheiden. Dat maakt het een belastend proces voor het milieu.

De genetisch aangepaste aardappel bevat alleen nog het bruikbare zetmeel. Dat levert dus voordeel op voor het milieu. Daarbij is het winstgevender voor de fabrikant omdat er minder verwerkingskosten zijn. Een win-win-situatie dus.”

Greenpeace is minder enthousiast. De aardappel is resistent gemaakt voor bepaalde antibiotica en zou deze resistentie kunnen overbrengen op andere organismen. Hierdoor zouden mensen en dieren kwetsbaarder kunnen worden voor ziektes. Dit blijkt ook uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

U ziet hierin geen probleem?

„De Europese milieu- en voedselautoriteit (EFSA) en het ministerie van VROM, hebben uitgebreid onderzoek laten doen naar dit soort antibioticaresistentie. Het blijkt inderdaad dat de resistentie overgebracht kan worden. Maar de wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat deze kans uiterst klein is.”

Er wordt dus een risico genomen?

„Inderdaad. In de biologie kun je nooit iets helemaal uitsluiten. Maar er is gedegen onderzoek gedaan naar dit product en aan de hand daarvan is besloten dat de risico’s aanvaardbaar zijn. Je kunt er dus van uitgaan dat dit product veilig is. Bovendien wordt de antibiotica waartegen de aardappel resistent is, niet meer gebruikt in de gezondheidszorg.”