Handvatten voor zzp'ers

Titel: ZZP 2010 - handboek voor zelfstandigen Auteur: Tijs van den Boomen Uitgeverij Nieuwezijds, 319 pag., 25 euro Titel: Eigen baas Auteur: Tijs van den BoomenUitgeverij Nieuwezijds, 208 pag., 15 euro

Het aantal werknemers dat een leven in loondienst achter zich laat om een eigen bedrijf te beginnen, stijgt al jaren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal zelfstandigen de afgelopen twaalf jaar met ruim 60 procent gegroeid. De zzp’er, de zelfstandige zonder personeel, is daarmee de snelst groeiende groep op de arbeidsmarkt. Met zo’n 800.000 mensen vormen de zzp’ers inmiddels een aantrekkelijke doelgroep voor bemiddelingsbureaus en uitgevers. De bemiddelingsbureaus zijn gretig in het gat gesprongen, uitgevers nog niet. Wie het rijtje boeken voor zzp’ers aanschouwt, ziet vooral specialistisch handboeken als Administratie voor ondernemers of Handboek webwinkel.

Tijs van den Boomen vormt met zijn reeks naslagwerken voor freelancers de uitzondering. Dertien jaar geleden verscheen zijn eerste Handboek Freelancen en inmiddels is dit boek uitgegroeid tot de bijbel voor starters. Dit jaar pakte zijn uitgever het slim aan: behalve Handboek Freelancen 2010 verscheen ZZP 2010 – Handboek voor zelfstandigen. Zelfde inhoud, ander kaftje en andere titel. Omdat, zo lezen we op de achterkant, „veel zelfstandigen zich niet langer freelancer noemen, maar zzp’er”.

Het marketingtrucje doet niets af aan de inhoud. Die is, net als de afgelopen twaalf jaar, degelijk, helder en vlot geformuleerd. Wie een eigen zaak wil beginnen, vindt hier in feite alles wat daarbij nodig is: van de gang naar de Kamer van Koophandel (tegenwoordig verplicht voor alle freelancers) tot de fiscus met zijn wirwar aan startersaftrekken.

Vooral voor starters is het handboek onontbeerlijk. Stap voor stap legt Van den Boomen uit wat je moet doen en laten om succesvol te zijn als zelfstandige. Wie nog nooit een offerte, factuur, begroting of financieringsplan heeft hoeven maken, kan het kunstje hier afkijken. Maar ook voor wie twijfelt of het freelancersbestaan überhaupt wel iets is, is ZZP 2010 verplichte kost. Want Van den Boomen draait er niet omheen: zzp’er zijn is niet alleen maar vrijheid blijheid en veel geld verdienen. Je moet tegen onzekerheid en eenzaamheid kunnen. Tegen wanbetalers en saaie klussen. Tegen „het slaaf zijn van je eigen praktijk”. Voor vrijwel al die nadelen heeft Van den Boomen pasklare oplossingen paraat. Collega’s creëert de zzp’er zelf door zich aan te sluiten bij netwerken. Saaie boekhoudklussen besteed je uit en voor wanbetalers heeft ZZP 2010 een aantal voorbeeldbrieven.

Hulde ook voor de alertheid van Van den Boomen waar het gaat om zelfstandigen die met behoud van bijvoorbeeld een WW-uitkering een eigen bedrijf willen opstarten. Daar zijn regelingen voor, maar de afgelopen jaren zijn heel wat freelancers van een koude kermis thuisgekomen, omdat ze door uitkeringsinstantie UWV werden beschuldigd van fraude. Ze zouden te weinig uren hebben opgegeven en moesten soms tienduizenden euro’s terugbetalen. Terecht wordt deze valkuil in ZZP 2010 genoemd en uitgelegd.

Tegelijk met ZZP 2010 verscheen Eigen Baas, ook van Tijs van den Boomen. In 108 vragen en antwoorden raast hij hier langs de verschillende kanten van het freelancersbestaan. De vragen, variërend van Wat kan ik eigenlijk? tot Moet ik gaan twitteren? en Hoe bescherm ik mijn ideeën?, zijn zelden overbodig. De antwoorden zijn helder, praktisch en nuttig.

Beide boeken aanschaffen is echter niet nodig, omdat de overlap tussen de titels groot is. Eigen baas is ideaal om cadeau te geven aan vrienden die voor zichzelf beginnen, ZZP 2010 moet gewoon in de boekenkast van elke zelfstandige staan.

    • Patricia Veldhuis