Griekse premier onthult bezuinigingsplannen

Griekenland gaat bezuinigen. Pensioenen worden bevroren, ambtenaren krijgen minder salaris, de royale vakantiegeldregeling wordt versoberd en de belasting op alcohol, sigaretten en scheepsjachten wordt verhoogd met gemiddeld 20 procent. Zo hoopt de Griekse regering 2,4 miljard euro te bezuinigen en 2,4 miljard euro extra inkomsten te genereren. Dat heeft Griekse premier George Papandreou gisteren bekendgemaakt.

Papandreou zei tegen journalisten in Athene dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn voor het „voortbestaan van ons land en onze economie”. Gisteravond zei de premier dat Griekenland in een staat van oorlog verkeert. Het begrotingstekort van het land is opgelopen tot 12,7 procent van het bruto nationaal product, ver boven de 3 procent die is toegestaan onder het Stabiliteits- en Groeipact, de bindende regels voor eurolanden. Dit jaar moet Griekenland van de EU het begrotingstekort met 4 procentpunt terugbrengen.

Naast de aangekondigde bezuinigingen zou Griekenland niet langer uitsluiten dat het land een beroep doet op het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Minister George Papaconstantinou van Financiën zei dat Griekenland de voorkeur geeft aan steun uit Europa, maar dat hulp van het IMF tot de mogelijkheden moet behoort. De minister zei niet wat voor steun Griekenland zoekt.

Vorige maand maakte de president van de Europese Unie Herman Van Rompuy op een Europese top bekend dat Griekenland alleen technisch advies van het IMF zou ontvangen. Europese politici achtten het niet wenselijk dat het IMF ingrijpt. Volgens hen zou het de geloofwaardigheid van de eurozone aantasten als bij de eerste crisis na de invoering van de gezamenlijke munt een buitenstaander de problemen moet oplossen.