Grieken rapen 4,8 miljard euro bij elkaar

Athene kondigde gisteren nieuwe bezuinigingen aan om het begrotingstekort verder terug te dringen. De Griekse premier blijft onverminderd populair.

Het nieuwe pakket bezuinigingsmaatregelen dat het Griekse kabinet gisteren heeft aangekondigd, staat haaks op wat de socialistische leider Jorgos Papandreou afgelopen najaar in zijn verkiezingscampagne beloofde. De pensioenen worden bevroren, ambtenaren krijgen minder salaris, de royale vakantiegeldregeling wordt versoberd, de btw gaat omhoog en de accijnzen op alcohol, sigaretten en brandstof wordt verhoogd. Zo hoopt de Griekse regering 2,4 miljard euro te bezuinigen en 2,4 miljard euro extra inkomsten te genereren.

De derde Griekse bezuinigingsronde sinds december vorig jaar is nodig omdat Griekenland in een schuldencrisis verkeert. Papandreou zei tegen journalisten in Athene dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn voor het „voortbestaan van ons land en onze economie”. Het begrotingstekort is opgelopen tot 12,7 procent van het bruto binnenlands product, ver boven de 3 procent die is toegestaan onder het Stabiliteits- en Groeipact dat geldt voor alle eurolanden. Dit jaar nog moet Griekenland van de EU het begrotingstekort met 4 procentpunt terugbrengen.

Naast de aangekondigde bezuinigingen zou Griekenland niet langer uitsluiten dat het land een beroep doet op het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Minister George Papaconstantinou van Financiën zei dat Griekenland de voorkeur geeft aan steun uit Europa, maar dat hulp van het IMF tot de mogelijkheden moet behoren.

Door de gisteren aangekondigde bezuinigingen derven de bij elkaar ruim een miljoen Griekse ambtenaren ieder gemiddeld een maandloon en voor alle burgers daalt de koopdracht door de belastingverhogingen. De maatregelen leidden gisteren direct tot demonstraties van gepensioneerden. Vandaag organiseren de vakbonden nieuwe acties.

De conservatieve oppositieleider Andonis Samaras noemt de maatregelen „vooral veel te laat”. Ook vanuit de socialistische regeringspartij wordt morgen, als de ‘noodwet’ in het parlement behandeld wordt terwijl premier Papandreou bij de Duitse bondskanselier Merkel op bezoek is, verzet verwacht. Binnen de Griekse regering bestaat een stroming die zich verzet tegen al te verregaande bezuinigingen om aan Brussel tegemoet te komen.

Ondanks het verzet uit eigen gelederen kan de Griekse premier ondanks de vele demonstraties in opiniepeilingen nog altijd rekenen op steun van de bevolking. Papandreou doet ook steeds vaker openlijk een beroep op het patriottisme van zijn volk. Deze week zei hij dat hij op straat wordt aangeklampt door mensen die betuigen dat ze „hun loon willen geven voor hun vaderland”.

De crisis in Griekenland zet al weken de euro onder druk. Beleggers speculeren erop dat Griekenland niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen en dat het vertrouwen in de euro nog verder zal dalen. Griekenland kondigt de maatregel nu ook aan omdat het land in april een schuld van 10 miljard euro moet herfinancieren. Hier heeft Griekenland de financiële markten voor nodig.

De Griekse president Karolos Papoulias heeft zich gisteren geschaard achter het initiatief van parlementsvoorzitter Peskalnikos om een ‘ondersteuningskas’ in te stellen die een beroep doet op Grieken in binnen- en buitenland om de Griekse tekorten aan te vullen. Zangeres Nana Mouskouri (75) gaf als eerste gevolg aan de oproep: ze stelde het pensioen dat ze ontvangt omdat ze zes jaar lid is geweest van het Europees Parlement beschikbaar aan het fonds.

    • F.G. van Hasselt