Doorbraak in impasse vredesoverleg

De Arabische Liga heeft gisteren haar zegen gegeven aan een Amerikaans plan om het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg weer op gang te brengen via een eerste fase van indirecte onderhandelingen. Die zou niet langer dan vier maanden moeten duren.

De Palestijnse president, Mahmoud Abbas, had voor het beraad in Kairo van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken gezegd hun besluit te zullen volgen. De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, verwelkomde de Arabische stap. Hij verklaarde herhaaldelijk te hebben gezegd bereid te zijn zonder voorwaarden vooraf te gaan onderhandelen.

Daarmee heeft de Arabische wereld de weg bereid naar beëindiging van de inmiddels vijftien maanden oude impasse in het vredesproces, dat tot een tweestatenoplossing zou moeten leiden.

Dat wil niet zeggen dat ook een doorbraak wordt verwacht. De Likud-regering van premier Netanyahu staat zeer aarzelend tegenover het idee van een onafhankelijke Palestijnse staat. Ze zegt hoe dan ook bezet Oost-Jeruzalem niet te willen ontruimen, dat door de Palestijnen als hun hoofdstad wordt opgeëist. De Palestijnen op hun beurt slagen er niet in een einde te maken aan de verdeeldheid tussen Abbas’ Al-Fatah en Hamas. Onderhandelingen tussen Netanyahu’s voorganger Olmert en Abbas hebben ook niets opgeleverd.

President Abbas weigerde het afgelopen jaar weer met Israël te gaan onderhandelen zolang de Israëlische regering de doorgaande bouw in de nederzettingen in bezet gebied niet stillegde. Onder Amerikaanse druk kondigde Jeruzalem wel een tijdelijke bevriezing van de bouw af, maar daarop waren talrijke uitzonderingen van toepassing. Daarom was zij voor Abbas onvoldoende om weer te gaan praten. Het Arabische besluit biedt hem nu een uitweg om aan de Amerikaanse wens van hervatting van het vredesoverleg tegemoet te komen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, toonde zich op bezoek in Brazilië „zeer verheugd” over de Arabische zegen voor indirect overleg. Washingtons gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, George Mitchell, zal volgens een woordvoerder in de komende dagen naar het gebied reizen om de onderhandelingen daadwerkelijk op gang te brengen. (Reuters, AP)