Doodsstrijd van de beste kroeg van de stad

Voetbalclub Veendam is belangrijk in Oost-Groningen.

„Maar de club moet terug naar een reële begroting”, zegt de sportwethouder.

Een vader met geel-zwarte sjaal duwt zijn mobiele telefoon in de handen van zijn zoon. Of hij zijn moeder even wil vertellen dat de wedstrijd van BV Veendam deze maandagavond toch echt doorgaat. Het veld van de Langeleegte is eindelijk sneeuwvrij, de stadionlampen branden weer eens. „We leven gelukkig nog”, zegt de man bij de ontvangst door oud-spits Martin Drent, nu commercieel manager van de club.

BV Veendam, de nummer dertien van de eerste divisie, probeert deze dagen een faillissement af te wenden. „Eigenlijk is het al een prestatie dat we betaald voetbal spelen”, zegt algemeen directeur Jan Korte, die de club uit Oost-Groningen als speler en trainer diende. „We zitten in een dunbevolkt gebied met weinig industrie. Tegenstanders denken bij de Langeleegte vooral aan kou, regen en wind. Maar voetbal is hier belangrijk. Op vrijdagavond zijn wij de beste kroeg van Veendam.”

Veendam dreigt echter op een optimistische begroting van 2,8 miljoen euro ruim 1 miljoen euro tekort te komen. De club had al moeite salarissen en een hotelrekening over te maken. Het bestuur stelt dat de club bijna 1,385 miljoen euro tegoed heeft van ondernemer Jans Norder, wrang genoeg sponsor en oud-bestuurslid. De club spande een kort geding aan, maar de rechter in Groningen verklaarde de eis niet-ontvankelijk, omdat twee van de vier bestuursleden de rechtsgang niet steunden.

Veendam verving de twee onwillige bestuursleden en spande afgelopen donderdag een tweede kort geding aan. Daarbij betoogde de advocaat van Norder dat het miljoenencontract dat de sponsor met de noodlijdende club overeenkwam slechts bedoeld was om de proflicentie van de KNVB te behouden. De ondernemer zou nooit van plan zijn geweest het geld ook te betalen. Veendam vindt dat Norder bewust heeft verzwegen dat zijn bedrijf Norder Consultancy het bedrag niet kan betalen.

De rechter doet vandaag uitspraak. Bij een overleg gisteren zijn beide partijen niet tot een schikking gekomen. „Het is kort dag, maar het zou mooi zijn als we eruit komen”, zegt Hans Klopstra, een van de nieuwe bestuursleden. De jurist denkt dat Veendam sterk staat omdat de club het incassorecht op moederbedrijf Norder Beheer heeft overgenomen van de gemeente Veendam. Die verwierf het incassorecht via een ‘akte van cessie’ bij het verstrekken van een lening aan de club.

Veendam meldde intussen dat zich ook investeerders hebben gemeld. Het zou gaan om ondernemers onder leiding van hoofdsponsor Koos Gjaltema, die een miljoen euro in de club willen steken op voorwaarde dat zij het incassorecht kunnen overnemen.

De strijd tegen een ondergang als die van HFC Haarlem in januari heeft ook gevolgen binnen de krijtlijnen. Zo weigert aanvoerder Gerard Wiekens voorlopig te spelen uit solidariteit met Norder, die hij al sinds zijn tijd als jeugdspeler kent. Volgens trainer Joop Gall lijdt hij aan slapeloze nachten. „Het is een apart verhaal”, zegt algemeen directeur Korte. „Gerard is een zeer gewaardeerde speler, maar net als bij Norder hebben we wel te maken met een contract.”

Voor de supporters – zo’n drieduizend bij thuisduels – is het ondenkbaar dat hun club zal verdwijnen. Vraag het de twee gepensioneerde Veendammers die de Langeleegte al een halve eeuw bezoeken. Ze zagen er de Algerijnse cultaanvaller Paul Amara, de vermaarde doelman Frans de Munck en de latere Oranje-international Dick Nanninga. Ze maakten mee hoe hun club Feyenoord uitschakelde in de KNVB-beker en twee keer promoveerde naar de eredivisie.

Nu zijn sponsors uit de aardappelmeel- en strokartonindustrie weg en lezen ze in kranten dat de club een nieuw, multifunctioneel stadion had moeten bouwen. „Van mij hoeft het niet”, zegt een van hen maandag bij het duel tegen FC Eindhoven. „Dit veld is toch prima? In het betaald voetbal moet alles terug, zeker in Oost-Groningen.”

Voetbal is in het economisch schrale Oost-Groningen belangrijker dan cultuur, weet Petra Maters, directeur van het Veenkoloniaal Museum. „Dat steekt mij wel”, geeft ze toe. „Wij zetten ons met hart en ziel in voor de boeiende historie van deze streek. Dan is het jammer dat de aandacht altijd uitgaat naar wat anders. Dat komt mede door de demografie: de bewoners zijn over het algemeen wat lager opgeleid. Ook politiek gezien is voetbal interessant, want als de club het moeilijk had, sprong de gemeente bij. Met het oog op de bezuinigingsronde zou ik de club nu niet helpen.”

Want ook in Veendam zijn gemeente en de club nauw met elkaar verbonden. Zo verstrekte de gemeente in 2008 een lening van 350.000 euro die in tien jaar moet worden terugbetaald. Ook steekt de gemeente als co-sponsor drie seizoenen jaarlijks 50.000 euro in Veendam. De club huurt het stadion met 6.500 plaatsen van de gemeente, die voor 58.000 euro per jaar wel het onderhoud aan het veld voor zijn rekening neemt.

Henk Jan Schmaal, wethouder sport en financiën, betoogt dat de gemeente de club niet meer zal helpen, zeker nu het incassorecht op Norder Beheer is overgedaan. „De club heeft bestaansrecht en is een meerwaarde voor de regio, maar ik ben verbaasd hoe sommige dingen zijn gelopen”, zegt Schmaal. „Ik denk bij de begroting van Veendam eerder aan 1,5 miljoen euro dan aan 2,8 miljoen euro. Dat is ook reëel, blijkt uit de afgelopen jaren. Maar voetbal is emotie en bestuurders willen niet degraderen naar de nieuwe topklasse. Volgens mij moet de club terug naar een systeem met semiprofs, met eigen talenten voor een nog grotere binding. Dat hebben we de club als gemeente regelmatig voorgehouden.”

Hoopgevend voor Veendam is dat de club het vaker op het nippertje wist te redden. „Als speler heb ik weleens te maken gehad met een salarisachterstand van elf maanden”, zegt algemeen directeur Korte. „Toen hadden we twee Engelse fullprofs, de rest was semiprof. Ik geloof dat we uiteindelijk drie maanden uitbetaald hebben gekregen. Ik verwacht niet dat het deze keer zo zal gaan.”

    • Michiel Dekker