Defensie nog achilleshiel van Oranje

Oranje wint een gezapige oefenwedstrijd tegen de VS in de Arena met 2-1.

De Jong schopt Amerikaan Holden uit de wedstrijd.

De contouren van het elftal waarmee Bert van Marwijk tijdens het WK wil spelen, werden gisteren tijdens de gezapige oefeninterland (2-1) tegen de Verenigde Staten zichtbaar. De bondscoach zal zeker vasthouden aan het zogenoemde 4-2-3-1-systeem dat het Nederlands elftal de afgelopen twee jaar succes bracht. Negen internationals lijken drie maanden voor het eerste groepsduel met Denemarken op 14 juni zeker van hun plaats.

Doelman Maarten Stekelenburg is onomstreden nadat diens voorganger Edwin van der Sar onlangs liet weten niet meer terug te willen keren in Oranje. Daarachter geldt de nu geblesseerde Michel Vorm van FC Utrecht als tweede keeper. Van Marwijk zal voor de positie van derde doelman nog een keuze moeten maken tussen de jeugdige Piet Velthuizen en de 39-jarige routinier Sander Boschker.

De viermansverdediging van Oranje is nog altijd de achilleshiel. De defensie ging niet vrijuit bij de late tegentreffer van de VS.

De vleugelverdedigers Gregory van der Wiel (rechts) en Giovanni van Bronckhorst (links) zijn redelijk zeker van hun plaats. Joris Mathijsen en John Heitinga vormen het centrale duo in de defensie. Ron Vlaar, die gisteren na een afwezigheid van vijf jaar als invaller zijn derde interland speelde, geldt als alternatief. André Ooijer zit alleen nog bij de selectie op basis van zijn inbreng in het verleden. Khalid Boulahrouz zal waarschijnlijk niet meegaan naar Zuid-Afrika.

Mark van Bommel en Nigel de Jong gelden als de twee controleurs op het middenveld. Van Bommel, die dit seizoen bij Bayern München weer is opgebloeid, is na het vertrek van Marco van Basten een vaste waarde in het Nederlands elftal. Dat geldt in principe ook voor De Jong, maar de breker van Manchester City vormt met zijn onstuimige spel wel een risico. De middenvelder kreeg vorig jaar al kritiek van Van Marwijk te verduren wegens een paar keiharde overtredingen. En gisteravond schopte De Jong de Amerikaan Stuart Holden na een half uur volkomen onnodig uit de wedstrijd. Scheidsrechter Cuneyt Cakir gaf hem terecht geel. Stijn Schaars, Demy de Zeeuw, Orlando Engelaar en Ibrahim Afellay zijn de mogelijke vervangers van Van Bommel en De Jong.

Van Marwijk heeft de meeste mogelijkheden om te wisselen op de posities van de drie aanvallende middenvelders. De bondscoach gaf op de positie van ‘nummer 10’ aanvankelijk vaak de voorkeur aan Rafael van der Vaart. Maar Wesley Sneijder is hem inmiddels voorbijgestreefd. De spelmaker van Inter Milaan werd in de 39ste minuut aan zijn arm getrokken door Jonathan Bornstein en viel gemakkelijk, waarna Dirk Kuijt vanaf elf meter de score opende.

Naast Sneijder koos Van Marwijk gisteren voor de watervlugge Eljero Elia op links en Arjen Robben op rechts. Van der Vaart begon op de bank en mocht het laatste half uur nog meedoen. Als Robin van Persie fit wordt, zal ook hij in aanmerking komen voor een basisplaats. De middenvelders Afellay en Ryan Babel hoeven tijdens het WK slechts als invallers op speeltijd te rekenen.

De positie van diepste spits lijkt nog allerminst beslist. Van Marwijk gaf gisteren in de eerste helft de voorkeur aan Kuijt boven Klaas-Jan Hunte laar. De aanvaller van Liverpool maakte uit een strafschop vijf minuten voor rust zijn veertiende doelpunt in Oranje, maar hij speelde verder onopvallend. Huntelaar mocht het in de tweede helft als invaller voor Robben 45 minuten proberen in de punt van de aanval. De reservespits van AC Milan maakte een kwartier voor tijd via de rug van Bornstein wat gelukkig de 2-0. De Amerikaanse verdediger Carlos Bocanegra kopte vlak voor tijd de 2-1 achter Stekelenburg.

Van Marwijk heeft verder weinig alternatieven achter de hand voor de spitspositie. De bondscoach moet hopen dat Ruud van Nistelrooy weer fit wordt. Aanvallers van het kaliber Jan Vennegoor of Hesselink en Danny Koevermans zouden niet in aanmerking mogen komen voor een WK voetbal. Van Marwijk twijfelt in elk geval geen moment aan zijn eigen positie op de bank. In de aanloop naar het duel met de VS maakte de bondscoach bekend dat hij zijn contract verlengt tot 2012.

    • Koen Greven