De Jong vindt zelf ook dat hij over schreef ging

Nigel de Jong blijkt hardleers. De 25-jarige international schopte na een half uur spelen de Amerikaan Stuart Holden met een keiharde tackle uit de wedstrijd en ontsnapte aan rood. Zoals De Jong vier maanden geleden tegen Paraguay ook al goed wegkwam met een gele kaart voor een charge op Darío Verón Maldonado, die met een bloedend hoofd op het gras viel. „Dit was geen slimme overtreding. Ik ben over de grens gegaan”, zegt De Jong schuldbewust. „Tijdens het WK zal me dat niet gebeuren.”

De Jong vormt samen met Mark van Bommel het duo controlerende middenvelders achter de creatieve geesten van Oranje. Ze moeten ‘gif’ in het elftal brengen. De Jong gaat met harde overtredingen vaak veel te ver. Hij kreeg in het oefenduel met de VS zijn zevende gele kaart in zijn laatste tien interlands. „Ik maak me geen zorgen dat dit mijn plaats in het elftal kan kosten. De bondscoach weet wat voor type speler ik ben”, stelt De Jong. „Maar ik moet hier natuurlijk wel lering uit trekken.”

De discussie over het al dan niet te harde spel van De Jong is begonnen in de rust van het oefenduel Nederland-Japan op 5 september. Bert van Marwijk ergerde zich zo aan harde overtredingen van De Jong en Wesley Sneijder dat hij zijn spelers in de kleedkamer tot de orde riep. Voor het begin van de tweede helft bood de bondscoach zelfs zijn excuses aan de scheidsrechter aan.

Sindsdien heeft De Jong in vier interlands drie keer een gele kaart gekregen voor te harde overtredingen. Van Marwijk keurt de actie van De Jong opnieuw af. „Het moet afgelopen zijn”, stelt de bondscoach in de Arena. „De felheid hoort bij zijn spel, maar je mag niet over de grens heen gaan. Op het WK kan dit straks leiden tot uitschakeling.”

    • Koen Greven