Contouren van het beoogde WK-elftal tekenen zich af

Nederland 2 Verenigde Staten 1

Ruststand 1-0. 40. Kuijt 1-0, 73. Huntelaar 2-0, 89. Bocanegra 2-1. Scheidsrechter: Çakir (Tur). Toeschouwers: 46.630

Honderd dagen voor de start van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika, staat de selectie van bondscoach Bert van Marwijk grotendeels in de steigers. De groep waaruit het definitieve Nederlands elftal wordt samengesteld, onderging gisteravond een saaie lakmoesproef tegen de Verenigde Staten. Het team dat vorig jaar nog tegen Brazilië de finale speelde om de Confederations Cup, werd door Oranje met 2-1 verslagen.

Slechts een paar posities in het Nederlands elftal zijn nog niet vergeven. De groep van 23 mannen die naar Zuid-Afrika afreist zal in juni weinig verrassingen opleveren, tenzij ernstige blessures de bondscoach dwingen naar alternatieven te zoeken. In het doel ondervindt Maarten Stekelenburg geen hinder meer van de rondwarende geest van Edwin van der Sar, die enige tijd geleden definitief heeft bedankt. Het is nog even de vraag of Michel Vorm op de bank gezelschap krijgt van Piet Velthuizen of de 39-jarige routinier Sander Boschker. De kans dat de laatste tot de uitverkorenen behoort lijkt het grootst.

Achterin maakt Ron Vlaar een goede kans aan de selectie te worden toegevoegd. De Feyenoorder maakte gisteren na vijf jaar, waarin hij veel blessureleed onderging, een bevredigende rentree in de tweede helft. André Ooijer moet vrezen voor zijn plek in het elftal. Op het middenveld is het dringen geblazen voor de twee posities van controleurs. Mark van Bommel en de nogal onbesuisde Nigel de Jong zijn onomstreden. Maar voor Demy de Zeeuw, Orlando Engelaar en Stijn Schaars lijkt ook Ibrahim Afellay zich – als gevolg van zijn huidige rol bij PSV – te hebben aangediend als concurrent.

Van Marwijk liet na de wedstrijd met de Amerikanen wel duidelijk blijken dat het Nederlands elftal met Afellay en ‘offensieve controleur’ Rafael van der Vaart in de slotfase van de wedstrijd te aanvallend speelde. Daaraan weet hij ook het tegendoelpunt, waarbij de maker, verdediger Carlos Bocanegra, ongedekt kon inkoppen. „Opbouwend werden we met zo veel offensief ingestelde spelers op het middenveld sterker, maar ook verdedigend kwetsbaarder”, aldus de bondscoach.

In aanvallend opzicht is het wachten op de geblesseerde Robin van Persie. Na de doodschop die hij tijdens de wedstrijd tegen Italië op 14 november kreeg, heeft de speler van Arsenal geen minuut meer gespeeld. Zijn coach Arsene Wenger en Van Marwijk kibbelen over het moment dat Van Persie weer kan worden ingezet. De Nederlandse bondscoach verwacht dat het er deze maand nog van komt, en is daarin optimistischer dan zijn Franse collega. Van Marwijk kreeg zijn informatie twee weken geleden echter in een onderhoud van een opgewekte Van Persie. Hij zou bij het wereldkampioenschap in de spits kunnen spelen.

In die positie opereerde gisteravond in een goed gevulde Arena aanvankelijk Dirk Kuijt. De aanvaller van Liverpool benutte de strafschop die Oranje kreeg nadat Wesley Sneijder in het zestienmetergebied aan zijn arm was getrokken door Jonathan Bornstein. Kuijt hield Klaas Jan Huntelaar om die reden een tijd lang op de bank. Maar de goaltjesdief die bij Milan nu wat vaker aan spelen toekomt, maakte in de tweede helft nog eens duidelijk dat hij niet mag worden afgeschreven voor het wereldkampioenschap. Een kwartier voor tijd werd zijn schot van richting veranderd door Bornstein en belandde in het net.

Van Marwijk begon zijn functie als bondscoach met Huntelaar als vaste centrumspits. Nu lijkt de speler uit de Achterhoek toch vooral als een supersub mee te gaan naar het WK. Huntelaar bewijst dat een profvoetballer de lat ook te hoog kan leggen in de keuze van zijn clubs. Maar een fenomeen blijft hij wel.

Huntelaar kan ook nog concurrentie krijgen van Ruud van Nistelrooy. De spits van HSV, die met vallen en opstaan terugkeert van een knieblessure, heeft in de afgelopen jaren zo weinig speelminuten gehad, dat het een medisch en sportief wonder zou zijn als hij het WK zou halen. Mocht Van Nistelrooy de komende weken van zich doen spreken, dan zou Ryan Babel daarvan het slachtoffer kunnen worden. Voor de linkerflank beschikt Van Marwijk immers over Eljero Elia en Arjen Robben.

Robben was gisteren op rechts geposteerd en maakte daar een ongeïnspireerde indruk. Elia had wat meer zin in dit oefenpotje, maar speelde een ongelukkige wedstrijd – op een paar fraaie bewegingen na. Vijf minuten na rust stond hij alleen voor doelman Tim Howard en had toen moeten scoren. Oranje speelde in de eerste helft in een veel te lage versnelling. Volgens Van Marwijk was dat ook de verdienste van een tegenstander die in staat is de opbouw te ontregelen. Na rust kwam er mede door de impulsen van invaller Van der Vaart wat meer tempo in het spel van Nederland. „Maar toen waren de Verenigde Staten vermoeid geraakt door onze aanvallen”, meende Van Marwijk.

De Amerikanen waren vooral onder de indruk van Wesley Sneijder, die zich weer als de regisseur op het middenveld ontpopte. Soms koos de Interspeler iets te vaak voor de moeilijke oplossing. Van Marwijk noemde de instelling en motivatie van de internationals na afloop het meest positieve aan de oefensessie.

Op de tribune hing een spandoek: ‘Joop slaap zacht’. Een tekst die waarschijnlijk verwees naar een pas overleden Oranjefan. Deze interland mocht hij niet meer meemaken, maar hij heeft er ook weinig aan gemist.

    • Erik Oudshoorn