Celstraffen Duitse moslimterroristen

De vier mannen die in 2007 in Duitsland terreuraanslagen wilden plegen tegen Amerikanen, zijn vanmorgen door een rechtbank in Düsseldorf tot gevangenisstraffen van vijf tot twaalf jaar veroordeeld.

Deze zogeheten ‘Sauerlandgroep’ was van plan Amerikaanse militairen, gelegerd in Duitsland, te doden. Hun actie kon worden voorkomen. Ze werden begin september 2007 in het Sauerland aangehouden, terwijl ze bezig waren met de fabricage van bommen.

De rechter veroordeelde Fritz Gelowicz (30) en Daniel Schneider (24) als leiders van de groep tot twaalf jaar cel. Adem Yilmaz (31) kreeg elf jaar en Atilla Selek (24) vijf jaar. Het vonnis ligt in de buurt van de eis en wordt als zwaar gezien. De vier hadden bekend; drie van hen zeiden tegen de rechter hun daden te betreuren.

Met zelfgemaakte bommen moesten Amerikaanse soldaten wegens ‘Afghanistan’ worden gedood in kazernes en disco’s in Duitsland. De vier wilden hun actie op 11 december 2007 uitvoeren. Gelowicz en Schneider zijn autochtone Duitsers die moslim zijn geworden. Samen met de Turk Yilmaz en de Turkse Duitser Selek kwamen ze tot de overtuiging dat ze „strijders van god” moesten worden. Ze lieten zich tot terrorist scholen in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied, waar ze zich aansloten bij de Islamitische Jihad Unie, een onderafdeling van het terreurnetwerk Al-Qaeda.

De zaak is een van de grootste ‘terrorismeprocessen’ sinds die tegen de Rote Armee Fraktion (RAF), de linkse terreurbeweging die de Bondsrepubliek in de jaren 70 en 80 in een greep van geweld hield.

Rechter Ottmar Breidling zei vanmorgen dat van de Sauerlandgroep een „grote dreiging” was uitgegaan. De vier waren volgens hem „uit haat” bereid terreurdaden tegen „ongelovigen” te begaan. De terminologie, het fanatisme, de reiservaringen en de voorbereidingen hebben volgens de rechtbank een interessante inkijk verschaft in de achtergronden van het hedendaags terrorisme.