Canon zet koop van Océ door

De Japanse printerfabrikant Canon doet zijn bod op de aandelen Océ gestand. Dat heeft het bedrijf vanmorgen laten weten. Op dit moment heeft Canon 71 procent van de aandelen in handen. De biedingsperiode liep afgelopen maandag af, maar het is nog twee weken lang mogelijk voor overige beleggers om hun stukken aan te melden, tot 19 maart.

Niet alle aandeelhouders van Océ vinden het bod van 8,60 euro hoog genoeg. Gisteren keurde de Ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank de bezwaren af die minderheidsaandeelhouders Hermes en USS hadden ingediend tegen de wijze waarop Canon Océ overnam. Hermes is bang dat hun belang als minderheidsaandeelhouder niet goed vertegenwoordigd wordt door een raad van commissarissen die voor het grootste deel uit Canon-managers bestaat. Ook bestaat ontevredenheid over de informatievoorziening door de Océ-leiding over het overnameproces.

Hermes en USS deden het verzoek om een onderzoek, maar de kans is klein dat dat alsnog wordt doorgezet. Het Deense Sparinvest (5 procent van de aandelen), dat tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering protesteerde, heeft inmiddels eieren voor zijn geld gekozen en de aandelen aan Canon aangeboden. Orbis lijkt vast te willen houden aan zijn 10 procent.