Boekhoorn wint slag in Cyrte-zaak

Zakenman Marcel Boekhoorn heeft een eerste, kleine zege behaald in het conflict met Cyrte Investments, onderdeel van Delta Lloyd. Boekhoorn en Cyrte-topman Frank Botman hebben ruzie over een belang in Telegraaf Media Groep.

De Amsterdamse rechter bepaalde gisteren dat Boekhoorn geen gedetailleerde informatie hoeft te verstrekken over zijn investeringsmaatschappij Ramphastos en zijn relatie met een aantal zakenpartners. De advocaten van Cyrte hadden om die informatie gevraagd omdat zij twijfelden aan de integriteit van die relaties die namens Boekhoorn in de rechtszaak zijn gehoord.

De ruzie draait om een mondelinge afspraak die Boekhoorn zou hebben gemaakt met Botman. Boekhoorn kocht in mei 2008 een belang van 5 procent in TMG. Zonder risico, dacht Boekhoorn, tevens eigenaar van gratis dagblad De Pers en Ouwehands Dierenpark, want Cyrte zou te allen tijde zijn belang willen overnemen tegen kostprijs. Toen het aandeel TMG snel in waarde daalde, klopte Boekhoorn aan bij Botman. Die ontkende ooit een afspraak over terugkoop te hebben gemaakt. Boekhoorn stapte vervolgens naar de rechter. De getuigen die namens hem bevestigden dat er wel degelijk een mondeling akkoord over de terugkoop van het TMG-belang was, hebben zakelijke banden met Boekhoorn. Onder hen zijn oud-ABN Amro-bestuurder Wilco Jiskoot en Saab- en Spykereigenaar Victor Muller. Volgens de advocaten van Cyrte heerst een mentaliteit van ‘voor-wat-hoort-wat’ in het Boekhoorn-kamp. Informatie om dat te bewijzen ontbreekt echter. De zaak gaat verder op 8 april.