Opinie

    • Paul Luttikhuis

Betrouwbare metingen, of niet

Te koud in Milaan en te warm in Moskou in december (Foto AFP)Te koud in Milaan en te warm in Moskou in december (Foto AFP)

In de discussie over de feiten met betrekking tot klimaatverandering duikt regelmatig de volgens critici twijfelachtige staat van de temperatuurmetingen op. Vooral metingen op land zouden te zeer worden beïnvloed door hun omgeving. Zo ligt Phil Jones (zie eerdere blog) onder vuur omdat hij dubieuze weermetingen in China gebruikte.

In de Verenigde Staten tracht weerman Anthony Watts aan te tonen dat ook veel Amerikaanse meetstations zodanig zijn gesitueerd, dat hun gegevens onbetrouwbaar zijn. Watts vroeg vrijwilligers overal in het land om foto’s van de weerstations in te sturen, die hij publiceerde op een speciale website.

Watts publiceerde een rapport met zijn bevindingen, waarin hij inderdaad concludeerde dat uit de metingen niet kan worden afgeleid dat de aarde opwarmt. ‘De Amerikaanse temperatuur gegevens zijn onbetrouwbaar’, aldus Watts. ‘En aangezien de Amerikaanse gegevens wel worden gezien als de beste ter wereld, zullen ook de wereldwijde data wel bezoedeld en onbetrouwbaar zijn’.

Watts werd hard aangepakt door protagonisten van de klimaatverandering. Op You Tube verscheen zelfs een filmpje waarin zijn aanpak op de korrel werd genomen. Watts heeft zonder succes geprobeerd op datvan de site te laten halen:

The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) erkende overigens dat veel weerstations nooit waren gebouwd met de intentie om informatie te verstrekken over klimaatverandering. Daardoor kon er – bijvoorbeeld als de weerstations te dicht bij een betonnen vloer of wand stonden, of bij een parkeerplaats of een uitgang van een airconditioning – sprake zijn van ‘bevooroordeelde’ meetresultaten.

Maar in tegenstelling tot was de foto’s suggereren, stelde NOAA in een eerste inventarisatie, leidt de afwijking eerder tot een kouder dan een warmer resultaat in vergelijking met de werkelijke temperatuur. Inmiddels heeft de National Climatic Data Center een studie verricht naar de temperatuurmetingen. De resultaten worden gepubliceerd in de Journal of Geophysical Research-Atmospheres. Conclusie: er is geen bewijs gevonden dat de temperatuurtrends worden beïnvloed door de slechte situering van meetstation.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis