BAM geeft voor 250 miljoen aandelen uit

Bouwbedrijf BAM wil voor 250 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven omdat het bedrijf de kredietafspraken met zijn banken dreigt te schenden. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

De extra aandelen worden in eerste instantie aangeboden aan de huidige aandeelhouders. Op deze manier wil BAM de vermogenspositie van het bedrijf versterken. Tegelijkertijd is BAM in gesprek met Rabobank en ING om de voorwaarden van de convenanten aan te passen. Het bouwbedrijf zegt meer financiële speelruimte nodig te hebben om seizoenseffecten op te vangen. Tijdens de zomer moet een bouwbedrijf salarissen doorbetalen, terwijl er door de bouwvak weinig wordt opgeleverd. In de winter is er kans op vorstverlet. Vorig jaar zat BAM vooral in de maanden april tot en met juni tegen de grens van de bankafspraken aan.

BAM wil ook de kredietfaciliteiten met de banken verlengen tot 2014. Bestuursvoorzitter Joop van Oosten hoopt dat BAM met de aanpassing van het convenant dit jaar niet in de problemen komt, zoals vorig jaar het geval was.

Volgens Van Oosten zijn ING en Rabobank bereid de afspraken aan te passen. Ook onderschrijven de banken de aandelenemissie.

Het bouwbedrijf met circa 30.000 werknemers ziet de winst in 2009 met ruim 80 procent dalen. In 2009 behaalde BAM een winst van 31 miljoen euro, in 2008 was dat nog 162 miljoen. De totale omzet daalde van 8,8 miljard euro in 2008 naar 8,4 miljard in 2009. Half februari waarschuwde BAM al voor een forse daling van de winst ten opzichte van 2008. „Vrijwel in alle markten is spraken van een krimpend volume. Er is meer concurrentie en een lagere prijsniveau”, aldus Van Oosten.

De vastgoeddivisie was vooral verantwoordelijk voor de sterke winstdaling. BAM Vastgoed leed afgelopen jaar een verlies van 266 miljoen, waarvan bijna 100 miljoen in Nederland. „Hier speelt zich het drama voor BAM af”, zegt Van Oosten. „Maar ook de vastgoedmarkt in Ierland is totaal onderuit gegaan.” In Ierland, dat zwaar getroffen is door de recessie, leed BAM een verlies van 25 miljoen euro. Mede vanwege een belastingvoordeel van 80 miljoen euro blijft BAM winstgevend.

De onderportefeuille daalde van 13,1 miljard euro in 2008 naar 11,2 miljard in 2009. Dat is voor BAM keurig, vindt Van Oosten.

Rond het middaguur stond de koers van BAM op 5,39 euro, ruim 7 procent lager dan de slotkoers van gisteren.