7 redenen om uit te gaan

Bananaz op 5 days off

1 muziek

The Sheer

Haarlem: Patronaat. Tijd: 20.30u. Kaarten: 11 euro. www.patronaat.nl

De Haarlemse band The Sheer brak afgelopen najaar de clubtour af omdat zanger Bart van Liemt een niertransplantatie onderging. Vanavond treden ze voor het eerst (en voorlopig laatst) weer op. Morgen vertelt Van Liemt op de Zin-pagina van nrc.next over de operatie en hoe zijn nierziekte de muziek heeft beïnvloed.

2 tentoonstelling

Metal Minded

Eindhoven: Designhuis. T/m 16 mei, di-zo 11.00-18.00u. www.yksi.nl

De tentoonstelling Metal Minded van Material Sense laat metalen in al hun diversiteit zien, van heel klein tot groot, van nieuw tot hergebruikt, van sample tot eindproduct.

3 muziek

NNO goes trance

Leeuwarden: De Harmonie. Tijd: 22.30u. Kaarten: 25/15 euro. www.noordnederlandsorkest.nl

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) maakt een uitstapje naar trance. Vanavond speelt het symfonieorkest onder leiding van dirigent Hans Leenders hits van dj Armin van Buuren in georkestreerde arrangementen. Met een afterparty met dj Remy. Ook 5 maart in De Oosterpoort, Groningen.

4 talkshow

Magazijn van het geluk

Rotterdam: Ro Theater. Tijd: 20.30u. Toegangsprijs: zelf te bepalen. www.rotheater.nl

Rond Poeskafee, een bittere komedie van het Ro Theater over de vervlogen idealen van de jaren zeventig, is er de talkshow Magazijn van het Geluk, geleid door Ro-acteurs. Met stadshistoricus (en ‘babyboomer’) Paul van de Laar en kunstenaar (en ‘nixer’) Gyz de la Rivière.

5 theater

MC: BH

Amsterdam: MC-theater, Westergasfabriekterrein. T/m 8 mrt 20.30u. Kaarten: 16 euro. www.mconline.nl

Schrijfster Mariëlle van Sauers en regisseuse Marjorie Boston lieten zich voor ‘BH’ inspireren door de documentaire Beperkt Houdbaar van Sunny Bergman. De voorstelling werd een vrolijk tegenwicht aan de wereld van Botox, liposuctie, vaginacorrecties en websites met extreme vermageringstips voor anorexialijdsters. Met o.a. Jetty Mathurin, Marit van Bohemen en Bo Bojoh. Tournee t/m 29 mei.

6 documentaire

Bananaz (5 days off)

Amsterdam: Melkweg Cinema. Tijd: 19.00u. www.5daysoff.nl

Uit honderden uren aan filmmateriaal maakte Ceri Levy een documentaire over de virtuele Britse tekenfilmband Gorillaz. Bananaz is vanavond te zien in het kader van 5 days off. Regie: Ceri Levy, GB 2009, 92 min.

7 theater

Van de brug af gezien (try-out)

Arnhem: Schouwburg. T/m 7 mrt (première 6 mrt), 20.15u. Entree: 16-20 euro. www.mssa.nl

Erik Whien, huisregisseur van Toneelgroep Oostpool, regisseert Van de brug af gezien (1956) van Arthur Miller. Het stuk vertelt over Eddie Carbone, een Italiaanse immigrant die in een arme wijk in New York samenwoont met zijn vrouw en haar nichtje Gina. Deze inmiddels jonge vrouw veroorzaakt bij Eddie tegenstrijdige gevoelens waar hij geen uitweg voor weet. Tournee t/m 25 april (www.toneelgroepoostpool.nl).