4 redenen om tv te kijken

Gangsters aan tafel scene uit de film American Gangster (2007) FOTO: UIP Gangster Frank Lucas (DENZEL WASHINGTON) gives his brothers a hard lesson in business in the true juggernaut success story of a cult hero from the streets of 1970s Harlem: American Gangster.
Gangsters aan tafel scene uit de film American Gangster (2007) FOTO: UIP Gangster Frank Lucas (DENZEL WASHINGTON) gives his brothers a hard lesson in business in the true juggernaut success story of a cult hero from the streets of 1970s Harlem: American Gangster.

1 Kaas

Keuringsdienst van Waarde

Ned. 3, 20.25-21.00u.

Anderhalf jaar geleden was het hommeles in ons kaaslandje. De Kinderen van de Keuringsdienst ontdekten dat kaas op pizza’s en lasagnes niet van de koe kwam, maar van de palmolieplantage. Nepkaas dus. Het was er al lang, alleen wisten we het nog niet. Kort geleden ontving de Keuringsdienst een brief van verenigde boze melkboeren: waarom we nog steeds niet weten wanneer we kaas eten, of een korst plantaardige nep?

2 Misdaad

American Gangster

RTL 5, 20.30-23.40u.

Epische misdaadfilm over heroïnekoning (Denzel Washington) in de seventies, achterna gezeten door een van de weinige niet-corrupte New Yorkse politiemannen (Russel Crowe). (Riddley Scott, 2008).

3 Drama

The Last King of Scotland

RTL 5, 20.30-23.40u.

De jonge Britse arts Nicholas (James McAvoy) reist af naar Oeganda. Daar raakt hij in de ban van de vrolijke en driftige dictator Idi Amin, een rol waarvoor Forest Whitaker de Oscar won voor Beste Acteur. Nicholas wordt Amins lijfarts en vertrouweling en is te kinderlijk om de ernst van de situatie in te schatten. Dat hij geen zicht krijgt op de werkelijke aard van het regime, wordt door de regie effectief onderstreept. Camera en montage zijn nerveus, de beelden vaak fragmentarisch. Met: James Macavoy, Forest Whitaker. (Kevin Macdonald, 2007).

4 Docu

Holland doc: Nieuw Tiengemeten

Ned. 2, 22.50-23.50u.

Het eiland Tiengemeten, net ten zuiden van Rotterdam, verandert tussen 1996 en 2009 van landbouwgebied in ‘nieuwe natuur’. Het proces kost vele miljoenen. Nadat de laatste boer gedwongen van zijn grond vertrokken is wordt het eiland verdeeld in drie zones: wildernis, weelde en weemoed. Een documentaire over hoe Nederland natuur maakt. In oktober 1996 begint regisseur Digna Sinke met het filmen van het eiland. Daar zijn dan nog vijf boerenbedrijven gevestigd. Een weg wordt een kreek, bomen worden gekapt en een klein stukje verderop worden nieuwe geplant.