Zo'n driehonderd Hagenaars stemmen in 'VekiezingsNâch'

Op de Grote Markt in Den Haag prijzen rondslingerende flyers politieke partijen aan. In volle cafés staan kandidaat-raadsleden met witte PVV-windjacks, PvdA’ers en VVD’ers dragen rode en oranje sjaals. Wethouders treden op als dj. Democratie is een feest, wil de gemeente met de VekiezingsNâch zeggen.

De verkiezingsnacht maakt deel uit van een gemeentelijke campagne om de opkomst te bevorderen. In Den Haag is die traditiegetrouw laag: in 2006 bij de raadsverkiezingen 47,7 procent, ruim 10 procent onder het landelijke gemiddelde. Nu moet een opkomst van minimaal 50 procent worden gehaald.

Voor het eerst kan er ook ’s nachts gestemd worden, behalve in Den Haag ook in Groningen en Rotterdam. Even na twaalven staat er al een lange rij in het Koorenhuis voor het NâchStemmuh. Op de vraag waarom mensen ’s nachts in de rij staan, antwoorden ze dat ze het bijzonder vinden, het willen meemaken. Uiteindelijk zullen zo’n 1.200 Hagenaars de verkiezingsnacht bezoeken, van wie er een 300 hun stem uitbrengen. Een „groot succes”, meldt de gemeente.

De eerste Hagenaar die mag stemmen is Lex Immers, een 23-jarige voetballer van ADO. Hij blijft diplomatiek en zegt niet op wie hij heeft gestemd. (BvdB)