VVD wil preventief fouilleren ‘altijd en overal’ toestaan

De VVD wil preventief fouilleren voortaan ‘altijd en overal toestaan’. Nu kan dat alleen in speciale, vaak tijdelijke, veiligheidsgebieden. Lees hier het bericht van Kamerlid Fred Teeven op de VVD-site. En lees ook de hoofdzakelijke negatieve reacties eronder. In de gemeente Den Haag schaft partijgenoot en burgemeester Jozias van Aartsen het preventief fouilleren rondom station

aanhoudingDe VVD wil preventief fouilleren voortaan ‘altijd en overal toestaan’. Nu kan dat alleen in speciale, vaak tijdelijke, veiligheidsgebieden. Lees hier het bericht van Kamerlid Fred Teeven op de VVD-site.

En lees ook de hoofdzakelijke negatieve reacties eronder. In de gemeente Den Haag schaft partijgenoot en burgemeester Jozias van Aartsen het preventief fouilleren rondom station Holland Spoor weer af. Beiden gebruiken overigens hetzelfde argument. Het zou effectief zijn: het aantal geweldsdelicten bij het station is gedaald. Er worden minder wapens aangetroffen. De burgemeester heeft daarom de tijdelijke gebiedsaanwijzing niet verlengd. Lees hier het bericht.

Teeven wil nu echter heel Nederland permanent aanwijzen als risicogebied. Maar hoe meet je die veronderstelde effectiviteit?

Het ‘burgerrechtenkollektief’ Buro Jansen & Jansen deed een uitgebreid onderzoek naar preventief fouilleren in Den Haag tussen 2006 en 2008. Op www.preventieffouilleren.nl is een schat aan materiaal te vinden, waaronder ook deze statistiek van de Haagse politie. Daaruit blijkt dat in de drie onderzochte jaren in totaal 21.387 burgers zijn gefouilleerd, tijdens 29 politieacties. Per keer deden daar tussen de 60 en 120 politieagenten aan mee. Er werden in totaal ongeveer 2.900 agenten ingezet, die samen 388 voorwerpen in beslag namen. De onderzoekers constateren dat iedere ‘aanwijzingsperiode’ steeds is afgesloten met een evaluatie door de politie. “Minder wapens duidt op effectiviteit en meer wapens op noodzaak van het fouilleren. Of de openbare orde door de mogelijk aanwezige wapens in gevaar is, is niet te zeggen.” Eigenlijk weet de politie niet hoeveel wapens er over straat gaan. Preventief fouilleren lijkt zichzelf zo te rechtvaardigen. Lees hier een paar politieverslagen waarin wordt beschreven wat er tijdens dergelijke veegacties zoal wordt gevonden, bij wie en onder welke omstandigheden. En bekijk hier een video-opname van een passant die in 2006  fouillerende agenten tegenkwam bij de Amsterdamse Kalvertoren. Die bleken een foldertje mee te geven met de tekst ‘Moet dat nou?’.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SCY4rMPKNhw[/youtube]

Dat het een arbeidsintensieve maatregel is staat wel vast. In Den Haag is ook ervaring met preventief fouilleren op tramlijn 9. Een citaat uit het verslag van de toezichtscommissie: “Verkenningseenheden, rechercheurs, recherchedetachement, experts, (vuur)wapenspecialist, mobiele eenheid, arrestantenvervoerders, liaisons, hondenbrigade, bureaueenheden, controlegroepen, contactfunctionarissen, communicatiemedewerker, verkeersregelaars, alles wordt uit de kast gehaald”.

Politieagenten zijn overigens als burger niet altijd blij met preventief fouilleren. In deze uitspraak van de rechtbank Alkmaar maakte een politieagente uit Den Helder bezwaar bij de bestuursrechter tegen de aanwijzing van een bepaald risicogebied in haar woonplaats. Daar wonen namelijk familieleden. En ze gaat er regelmatig uit. De gedachte daar te kunnen worden gefouilleerd beschouwde ze als “een ernstige aantasting van haar persoonlijke integriteit en vrijheid’. Zij vond dat de gemeente haar vrijheid beperkte en haar privé-leven zo aantastte. In overweging 4.6.4 geeft de rechter haar ongelijk. Ze woont niet in het veiligheidsgebied en ze werkt er ook niet. Ook heeft ze er geen onroerend goed, noch exploiteert ze er een bedrijf. Alleen ‘regelmatig bezoeker’ zijn is niet genoeg om gelijk te krijgen.

Wat vindt u het van het VVD-voorstel ‘overal en altijd’ de politie de bevoegdheid tot preventief fouilleren te geven - en dus niet alleen in tijdelijk aangewezen veiligheidsrisicogebieden?

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Folkert Jensma