Vijf toneel-marathons

1Ten Oorlog van regisseur Luk Perceval (1997). In de vertaling van Lanoye heette de zoon van Hendrik IV gewoon Henk en werd koning Richard III bejubeld als ‘Risjaar Modderfokker den derden’. Lanoye bewerkte met regisseur Luk Perceval de koningsdrama’s van Shakespeare tot drie theaterstukken, gelardeerd met tekstflarden uit popsongs en Amerikaanse soap. Duur: twaalf uur.

2Odysseus door De Appel (2007) in regie van Aus Greidanus. Toneelstuk gebaseerd op het 2.800 jaar oude boek Odyssee van Homerus. Alleen al door de grote getallen was dit spektakel een belangrijk moment in de Nederlandse toneelgeschiedenis: negen uur toneel gemaakt door vijftig medewerkers met een budget van 1,2 miljoen euro; het werd zes maanden lang zeventig keer opgevoerd voor in totaal 22.300 toeschouwers. Duur: negen uur.

3Tantalus door De Appel (2004 ), regie Aus Greidanus. Eerste marathonvoorstelling van De Appel, waarin bijna de hele Griekse mythologie met de toeschouwers werd doorgenomen, was een grote gok. Als de Tantalus zou mislukken, zou het gezelschap een schuld hebben van ruim een miljoen euro. Het werd een succes. Duur: elf uur.

4Romeinse Tragedies door Toneelgroep Amsterdam (2006). Marathonvoorstelling van drie tragedies van Shakespeare die in het oude Rome spelen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra. In de regie van Ivo van Hove was het Forum een antracietkleurig congrescentrum geworden waar politici in pakken zaken doen. Duur: zeven uur.

5Verwacht: I Demoni (2010). In juni tijdens het Holland Festival komt regisseur Peter Stein met een bewerking van de roman van Dostojevski. Duur: 11,5 uur.

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: de recensie van Tuin van Holland hiernaast.