vandaag: verkiezingen

Vandaag mogen zo’n twaalf miljoen kiezers naar de stembus in 394 gemeenten. In de overige 37 gemeenten zijn in november vorig jaar al verkiezingen gehouden vanwege gemeentelijke herindelingen. In totaal zijn er 8.867 raadszetels te verdelen.

In Zuid-Holland wonen de meeste kiesgerechtigden: ruim 2,6 miljoen, in Flevoland de minste: ruim 280.000. In Schiermonnikoog mag het minste aantal mensen stemmen: 754.

In Den Haag heeft de kiezer de meeste keus: Daar zijn 20 partijen. Amsterdam: 19. In Tubbergen, Bunnik, Rozendaal en Vlieland doen 3 partijen mee.

In Den Haag, Rotterdam en Groningen gingen de eerste stembureaus vannacht om twaalf uur al open. In de andere gemeenten kan van 7.30 uur tot 21.00 uur gestemd worden.

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 was 58,6 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezing van datzelfde jaar was dat 80,35 procent.

Fabrikant Bruynzeel heeft in totaal 80.000 rode potloden geleverd. Rood, omdat deze kleur goed zichtbaar is en moeilijk uit te gummen. Het rode potlood heeft een extra dikke kleurkern van 4,5 millimeter, daardoor gaan ze langer mee. Mooi, want bij de Tweede Kamerverkiezing op 9 juni worden ze weer gebruikt.

In Groenlo en Doetinchem worden nieuwe stemcomputers getest. Kiezers mogen hier twee keer stemmen: een keer met potlood en een keer op de computer.

De uitslag van de verkiezingen is vanavond te volgen in de NOS-uitzending Nederland Kiest tussen 20.58 en 01.10 uur op Nederland 1. Rob Trip presenteert en Ferry Mingelen levert de politieke analyse.

Bronnen: ANP en NRC

Kijk voor nieuws en uitslagen op nrc.nl/raadsverkiezingen. Vanaf 21.00 uur geeft columnist Marc Chavannes live commentaar.