Van Marwijk tot in 2012 bij Oranje

Bert van Marwijk heeft zijn contract als bondscoach van het Nederlands elftal met twee jaar verlengd. Hij blijft in principe net als zijn assistenten Frank de Boer, Phillip Cocu, Dick Voorn en keeperstrainer Ruud Hesp tot en met het Europees kampioenschap voetbal van 2012 in Oekraïne en Polen werkzaam bij Oranje.

„Ik heb het prima naar mijn zin bij de KNVB”, zei Van Marwijk gisteren. „Al is het als bondscoach heel anders werken dan als clubtrainer. Dat was even wennen, maar nu is het ook wel weer een enorme uitdaging om de jongens in korte tijd goed voor te bereiden. Daarbij denk ik dat zelfs een leek kan zien dat we de afgelopen twee jaar vooruitgang hebben geboekt. We zijn nog niet klaar.”

De 57-jarige Van Marwijk vond het belangrijk om ruim voor de start van het WK in Zuid-Afrika duidelijkheid te scheppen. „Het is denk ik wel goed dat iedereen weet waar hij aan toe is”, stelde hij. De bondscoach van het Nederlands elftal wilde de voorwaarden in zijn vernieuwde contract niet volledig toelichten. Zo weigerde hij antwoord te geven op de vraag of de nieuwe verbintenis vervalt als het Nederlands elftal slecht presteert bij het WK in Zuid-Afrika. Ook liet hij in het midden of er een clausule is ingebouwd zodat hij eventueel na het WK kan vertrekken naar een prominente Europese topclub. „Ga er maar vanuit dat er heel goede afspraken zijn gemaakt”, zei Van Marwijk. „Maar ik ga niet het hele nieuwe contract met iedereen bespreken.” (ANP)