Terreurleider Pakistan door raket gedood

Het Pakistaanse leger leidde gisteren journalisten rond in een grottencomplex in Damadola, in het tribale gebied Bajaur, nadat het had verklaard de regio onder controle te hebben. Tot voor kort hielden militanten zich schuil in de grotten, die de afgelopen jaren ook onderdak zouden hebben geboden aan Ayman al-Zawahiri, tweede man van Al-Qaeda. Foto AFP TOPSHOTS
Pakistani soldiers leave a cave complex, a key militant headquarters in Damadola on March 2, 2010. Pakistan's army said it had captured a key Taliban and Al-Qaeda complex dug into Rocky Mountains close to the Afghan border after killing 75 local and foreign militants. Commanders gave journalists a guided tour of the bastion, which one general said numbered 156 caves developed over five to seven years, and carved into sheer rock within clear view of the snow-capped peaks in eastern Afghanistan. AFP PHOTO/A MAJEED
AFP

In de Pakistaanse tribale regio Noord-Waziristan is vorige week de leider van de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi gedood bij een Amerikaanse raketaanval met een onbemand vliegtuigje. Dat hebben Pakistaanse Talibaanstrijders bevestigd.

Lashkar-e-Jhangvi is een van de belangrijkste terreurorganisaties in Pakistan. Oorspronkelijk voerde zij alleen aanslagen uit op de shi’itische minderheid in het land, later richtte zij zich ook op de strijd in Kashmir en Afghanistan. Tevens wordt de beweging in verband gebracht met de ontvoering en onthoofding van de Amerikaanse verslaggever Daniel Pearl.

Qari Mohammad Zafar zou de beweging geleid hebben sinds 2005, en onder andere verantwoordelijk zijn voor een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Karachi in 2006. Tegenwoordig wordt Lashkar-e-Jhangvi gezien als een schakel tussen Al-Qaeda en de Pakistaanse Talibaan, die verantwoordelijk zijn voor de meeste aanslagen tegen Pakistaanse overheidsdoelen in de afgelopen tweeënhalf jaar. Veel aanslagen die zijn opgeëist door de Pakistaanse Talibaan zouden (mede) het werk zijn van Lashkar-e-Jhangvi.

De terreurbewegingen in Pakistan zijn in de laatste jaren versplinterd en verbonden in ad-hocallianties. Lashkar-e-Jhangvi zou een grote rol spelen in het netwerk dat de Punjabi Talibaan wordt genoemd, en dat vorig jaar spectaculaire aanslagen pleegde in de oostelijke provincie Punjab. Dat Zafar is gedood in het noordwestelijke Noord-Waziristan, is een aanwijzing dat hij daar contacten onderhield met de Pakistaanse Talibaan, Al-Qaeda en/of het Afghaanse Haqqani-netwerk.

Een andere grote terreurbeweging uit Punjab, Lashkar-e-Taïba, werd gisteren in verband gebracht met de aanslagen op twee hotels in Kabul, afgelopen vrijdag, die gericht leken tegen Indiase ontwikkelingswerkers. Voor deze verdenking, door de Afghaanse inlichtingendienst, is nog geen bewijs gepresenteerd. Lashkar-e-Taïba zou onder meer het bloedbad in Mumbai, in 2008, hebben aangericht.

Amerikaanse inlichtingendiensten melden dat strijders van Lashkar naar Zuid-Afghanistan komen om daar met de Talibaan tegen de NAVO-troepen te vechten. Ook zouden zij opleidingen krijgen van de Haqqani’s in Noord-Waziristan. (AP, Reuters, BBC)